• Anasayfa
  • Favorilere Ekle
  • https://www.facebook.com/medyaparis
  • https://twitter.com/medyaparis

Isınan kablolarda oluşan tahribat nedeniyle 800 bin ev ve iş yeri elektriksiz kaldı.

Sıcak Hava Alarmı. 2003'de Fransa'da 15 bin, Avrupa'da ise 70 bin kişi hayatını kaybetmişti.

Fransa'da aşırı sıcaklar dolayısıyla ısınan kablolarda oluşan tahribat nedeniyle 800 bin ev ve iş yeri elektriksiz kaldı. Fransa Elektrik Dağıtım Ağı'ndan (RTE) yapılan yazılı açıklamada, ülkenin batısında 800 bin ev ve iş yerine dün bir süre elektrik verilemediği bildirildi. Kesintinin ülkede dünden bu yana etkili olmaya başlayan aşırı sıcaklar nedeniyle elektrik kablolarında meydana gelen tahribattan kaynaklandığı duyurulan açıklamada, restoranlar ve sinema salonları gibi halkın ortak kullanım alanlarının da kesintiden etkilendiği kaydedildi. Elektriğin sabah saatlerinde yeniden sağlanmaya başlandığı belirtilen açıklamada, kesintilerin sıcak havalar devam ettiği sürece zaman zaman yaşanabileceği uyarısında bulunuldu.  60 yılın en sıcağı Fransa'da pek çok bölgede 40 dereceyi aşan sıcaklıklar nedeniyle turuncu alarm verildi.
    Yetkililerin yaptığı uyarılarda, son 60 yılın en sıcak döneminin yaşanacağı belirtilirken, yaşlı, hamile ve küçük çocukların dışarı çıkmaması, bol su tüketilmesi tavsiye edildi. Sağlık Bakanlığı, ülke genelinde hastanelerde gerekli tedbirlerin alındığını açıklarken, huzurevleri ve düşkünler yurtları da alarma geçirildi. Yine yetkililer, kırsal kesimde veya kentlerde tek başına yaşayan yaşlı ve özürlü kişilerin, sıcak havadan dolayı zor durumda kalmaları halinde yardım isteyebilmeleri için özel telefon hatları oluşturdu.
    Fransa'yı 2003 yılı Ağustos ayında etkisi altına alan sıcak hava dalgası sırasında, çoğu evlerinde yalnız yaşayan yaşlılar olmak üzere yaklaşık 20 bin kişi hayatını kaybetmişti. Yalnız yaşayan yaşlıların öldüğü, günler sonra anlaşılmıştı.
   
    Fransa’da ağustos ayının tatil ayı olması sebebiyle resmi işler dahil olmak üzere gündelik hayat bile minimum seviyeye iniyor ve her işlem ağır aksak ilerliyor. 2003'te 1-15 Ağustos arasında etkili olan aşırı sıcaklara evlerinde kalan yaşlılar dayanamamıştı. Sağlık çalışanlarının da tatilde olması sebebiyle ölü sayısı 15 bine yükselmişti. Hatta çocukların tatillerinden taviz vermedikleri için yaşlı anne-babalarını ölüme terk etmelerinde dolayı Fransa’da "Ne oldu bize, değerlerimizi kaybettik" gibi tartışmalar yaşanmıştı. Cesetleri koyacak morg bulunamayınca soğuk hava depoları kullanıldığında facianın boyutları ortaya çıkmıştı. Yüzlerce cenaze, sahiplenilmediği için devlet tarafından defnedilmişti.
    Sağlık Bakanlığı 2 sayfalık önlem bildirisi yayınlarken, herhangi bir olumsuzluğa karşı (0 800 06 66 66) numaralı acil arama hattının ücretsiz olarak aranabileceğini duyurdu. Bakanlık; hastanelerin, huzur evlerinin, itfaiye birimlerinin ve sağlık çalışanlarının yüksek alarm seviyesine getirildiğini açıkladı. Okul yöneticileri ve işverenlerden, sorumlulukları altında olanların güneş altında kalmalarını sağlamaları istendi. Yalnız yaşayanlar, 4 yaşın altında çocuklar, hamile kadınlar ve 65 yaş üzeri insanların yüksek risk altında oldukları için çevresindekilerin çok dikkatli olması gerektiği vurgulandı.

Fransa Sağlık Bakanlığı'nın tavsiyeleri:
-Yaşlılardan uzun süre haber alınamazsa evlerine gidilmeli
-İş yerleri ve açık alanda çalışanlar azami dikkatli olmalı
-Yakınlarınızla birlikte kalmaya çalışın
-Kaldığınız alan havadar olsun, mümkünse serin alanlarda yürüyün
-Vantilatör, klima gibi aletler tedarik edinin
-Güneşe açık alanların üzerini kapatın, güneşe çıkmaktan kaçının
-Sık sık su için (günde en az 3 litre)
-Meyve tüketin
-Kesinlikle alkol almayın
-Soda ve şekerli içeceklerden kaçının
-Sık sık duş alın


  Diğer taraftan, aşırı sıcakların etkisi ile başkent Paris için hava kirliliği alarmı verildi. Havadaki ozon miktarının bir metreküpte 180 gramı geçtiğini bildiren yetkililer, başkentlilere gerekmedikçe özel vasıtalarını kullanmama tavsiyesinde bulundu. Sıcak hava dalgasının İspanya, Belçika ve İngiltere'de de günlük yaşamı olumsuz etkilemesi bekleniyor.


1145 kez okundu

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yapmak için tıklayın