• Anasayfa
  • Favorilere Ekle
  • https://www.facebook.com/medyaparis
  • https://twitter.com/medyaparis

Fransız gümrük görevlileri tespit etti.

Elvan Gıda Turizm Tekstil Pazarlama Limited Şti., Güney Afrika'ya çikolata ve gofret ihracatı için kolları sıvadı. Hazırlanan ihracat beyannameleri Türkiye gümrüğünden çıktı. Mallar, Fransa üzerinden Güney Afrika'ya gönderilecekti. La Havre Limanı'nda Fransız gümrük görevlilerinin konteynırlarda yaptıkları incelemede, çikolata ve gofretlerin ambalajlarında, Barbie markasının birebir kullanıldığı tespit edildi. Fransız görevliler yaptıkları tespitleri 20 Eylül 2010 günü tutanak altına aldı; söz konusu ürünlere el konuldu. Ünlü Barbie markasının sahibi Mattel firması durumdan haberdar edildi. Şirket durumu Elvan Gıda tarafına ihtarname ile bildirdi. İhtarnamede, Elvan Gıda'dan gerekli tedbirleri almaları istendi. Ancak iddiaya göre durumda bir değişiklik olmadı. Fransız Gümrüğü benzer bir durumu ikinci bir kez daha tespit etti.

Taraflar arasındaki 'taklit krizi' ihtarnameler yolu ile çözülemeyince yargı yoluna gidildi. Davacı Mattel adına dava başvuru dilekçesini mahkemeye sunan şirket avukatı dilekçesinde 'Markadan doğan hakkımıza tecavüz var. Davalılar Barbie markasını ve bebek imajını kullanarak haksız rekabete yol açıyor' dedi. Dilekçede, Barbie markasının tescilli markaları olduğu belirtilerek, 429 bin 120 adet üründe Barbie markasının taklit bir biçimde kullandığı kaydedildi. Dilekçe ayrıca, Barbie markasını taşıyan ürünler için de toplatma kararı verilmesi istendi. Dilekçede ayrıca, 75 bin TL maddi 15 bin TL manevi tazminat talep edildi.

Davalı konumda ise Elvan Gıda San. Ve Tic. A.Ş., Cici Çikolata San. Ve Tic. A.Ş., ve Elvan Gıda Turizm Tekstil Pazarlama Limited Şti. yer aldı. Davalı taraf avukatları ise savunmalarında özetle "Davaya konu ürünleri Cici Çikolata üretmiyor. Elvan Pazarlama, üretici firmaların ürünlerini alıyor. Söz konusu ürünleri Fransa'da satışa sunmadık. Bu mallar transit olarak başka bir ülkeye gönderilecekti. Hiçbir ülkeye giriş yapmamış ürünlere yönelik işlem yapmak uluslararası hukuka da aykırı" dedi.



272 kez okundu

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yapmak için tıklayın