• Anasayfa
  • Favorilere Ekle
  • https://www.facebook.com/medyaparis
  • https://twitter.com/medyaparis

Toplantıya Türkiye adına Çevre ve Şehircilik Bakanı İdris Güllüce katıldı. 60'ı bakan düzeyinde olmak üzere 76 ülkeden katılım sağlandı.

Paris'te 30 Kasım'da başlayacak olan COP21 İklim Değişikliği Liderler Zirvesi öncesi Fransa Dışişleri Bakanlığı'nca Çevre ve Şehircilik Bakanlar Toplantısı yapıldı.
   COP21'e Fransa Dışişleri bakanı Fabius başkanlık edecek. Açılışa Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın da katılarak hitapta bulunması öngörülüyor. Fransa Dışişleri Bakanlığı'nda yapılan toplantıya 60'ı bakan düzeyinde olmak üzere 76 ülkeden katılım sağlandı.
    Toplantıya Türkiye adına Çevre ve Şehircilik Bakanı İdris Güllüce katıldı. Dışişleri Bakanı Laurent Fabiusaçılış konuşmasını COP20'ye de başkanlık etmiş olan Peru Çevre Bakanı Manuel Pulgar Vidal ile yaptı. Bakan Fabius, Bonn'da ekim ayında kabul edilen taslak metninin görüşülmeyeceğini, konferans öncesi genel bir tekrar yapılacağını ve COP21'e 3 hafta kala yapılan bu bakanlar toplantısının ay sonu varılacak kararlara katkı sağlayacağını, küresel ısınma artışının 2 derecede sınırlandırılmasını belirterek 4 farklı çalışma grubu ile çalışılacağının altını çizdi. Peru Çevre Bakanı Vidal anlaşma metninin de herkesin anlaştığına dikkat çekerek COP21'de anlaşma sağlanmasında hükümetlerle birlikte kamu ve özel sektörün de payı olması gerektiğini önemine değindi. Üç gün sürecek toplantı Fabis'un bakanlara verdiği yemek ile devam ederken yarın yapılacak toplantılar basına kapalı gerçekleşecek. Salı günü sabah çalışma sonrası Dışişleri Bakanlığında basın toplantısı gerçekleşecek. Paris'te COP21 Liderler İklim Zirvesi 30 kasım ila 11 Aralık tarihleri arasında 190'dan fazla ülkenin temsilcilerinin katılımı ile yapılacak. COP21 küresel sera gazı emisyonlarının azaltılması ve iklim değişikliğinin önüne geçmek amacıyla yapılan bir zirve. Kopenhag Konferansıolarak bilinen 2009'da Kopenhag'da yapılan görüşmelerde gelişmiş ülkeler ilk kez "sera gazı emisyonunun kısıtlanması ile ilgili olarak ortak anlaşma imzalanmıştı. Yapılan anlaşmaların 2020'de sona erecek olması nedeniyle Paris'te yapılacak zirve sonrasında en az 10 yıl geçerli yeni taahhütler olarak çıkması beklenirken en büyük sorunun mali desteğin sağlanması olacağı yönünde çünkü sera gazı salınımını azaltmak için fakir ülkelere teknolojik yapının sağlanmasına destek zengin ülkelerden gelecek. Paris'te yapılacak zirvede 2020'den sonra da Kopenhag'da, yeşil teknolojinin fakir ülkelerde kullanılması için 30 milyar dolar mali destek vereceklerini duyurulmuş ve bu desteklerin süresi de 2020'de sona eriyor.
    Paris Zirvesinde bu yardımların devam edip etmeyeceğinin netleşmesi bunun içinde hükümetlerin yanı sıra özel sektörden de destek alınması gerektiğini öne sürüyor.


172 kez okundu

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yapmak için tıklayın