• Anasayfa
  • Favorilere Ekle
  • https://www.facebook.com/medyaparis
  • https://twitter.com/medyaparis

Fransa Anayasa Mahkemesi söz konusu yasanın yeniden Danıştay'a götürülebilmesinin yolunu açtı.

Fransa'da Anayasa Mahkemesi, Yahudi soykırımını inkar eden ve ceza alan bir Fransız vatandaşının itiraz davasını karara bağlarken, kararında 1915 olaylarını "soykırım" olarak tanımlayan 2001 tarihli yasanın iptali istemiyle müdahil taraf olarak katılan derneğin talebine değinmeyerek, söz konusu yasanın yeniden Danıştay'a götürülebilmesinin yolunu açtı.

Fransa Anayasa Mahkemesi, Yahudi soykırımını inkar ettiği için ceza alan Fransız vatandaşının, Ermeni iddialarının reddi karşısında cezai yaptırım olmamasına karşın Yahudi soykırımının inkarı karşısında verilen cezayı haksız bularak, eşit ceza talep etmesine olumsuz yanıt verdi.

Gayssot yasasına yapılan itiraza bir Ermeni grup da, yasada eşitlik olmadığını ve yasaya Ermeni iddialarının da dahil edilmesi gerektiğini savunarak müdahil olmuş ve yasaya Ermeni iddialarını reddedenlere cezai yaptırım uygulanması konusunda madde eklenmesini talep etmişti.

Daha önce, Fransız ders kitaplarında Ermeni iddialarının taraflı şekilde anlatıldığı için müfredattan çıkartılması ve 2001 tarihli Ermeni iddialarına ilişkin yasanın iptal edilmesi yönünde Danıştay'a itirazda bulunan Türk Tarihi Eğitiminde Tarafsızlık Derneği de davaya müdahil olmuştu.

Dernek, ders kitaplarından ilgili kısmın çıkartılması için daha önce Danıştay'a başvurmuş ancak Danıştay ilgili kanunu, Anayasaya uygun olup olmadığınını denetlemek için Anayasa Mahkemesi'ne göndermesi gerekirken, "Kanunun yaptırım gücü yok" kararı vererek, davayı Anayasa Mahkemesi'ne göndermemişti.

Bunun üzerine Fransız vatandaşı Vincent Reynouard'ın Yahudi soykırımını inkar davasına Ermeni bir grubun müdahil olmasının ardından Türk derneği de davaya müdahil olmuştu.

Türk derneği davayla ilgili dosyasında, hem Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi'nin (AİHM) Perinçek kararına hem de Fransız insan hakları derneklerinin Ermeni ve Yahudi konularının ayrı olduğu yorumuna atıfta bulunarak yasanın değişmemesini istemiş ve Ermeni iddialarıyla Yahudi soykırımının aynı şey olmadığı tezini savunmuştu. Dernek ek olarak bu itirazlarının yanı sıra 29 Ocak 2001 tarihli Ermeni yasasının da iptalini talep etmişti.

Ancak Mahkeme bugünkü kararında, Gayssot yasasının Anayasa'ya uygun olduğunu açıkladı ve davaya müdahil olan Ermeni grubun Ermeni iddialarını inkar edenlere de ceza verilmesi talebini reddetti.

Mahkeme'nin, Türk derneğinin iptalini istediği 2001 Ermeni yasasıyla ilgili yorum yapmaması, yasanın yeniden Danıştay'a götürülmesinin de yolunu açmış oldu.

169 kez okundu

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yapmak için tıklayın