• Anasayfa
  • Favorilere Ekle
  • https://www.facebook.com/medyaparis
  • https://twitter.com/medyaparis

UNESCO'da Suriyeli mülteciler toplantısı düzenlendi.

Büyükelçi Avni Botsalı ve İstanbul Aydın ÜniversitesiMütevelli Heyeti Başkanı Mustafa Aydın...

UNESCO'nun Paris'teki genel merkez binasında "Üst üste binmiş kimlikler: Avrupa ve Türkiye'deki Suriyeli mülteciler ve Mültecilere Ev Sahipliği Yapan Toplulukların Karşılaştığı Sorunlar" temalı yuvarlak masa toplantısı düzenlendi.

İstanbul Aydın Üniversitesinin moderatörlüğünde ve UNESCO nezdinde Türkiye Daimi Temsilciliği desteğiyle düzenlenen toplantıda, Suriyeli mültecilere Türkiye'de verilen eğitim hizmetleri ile Avrupa'ya yerleşen Suriyelilerin entegre edilmesine yönelik yöntemler el alındı.

Türkiye'nin UNESCO nezdindeki Daimi Temsilcisi Büyükelçi Hüseyin Avni Botsalı, açılış konuşmasında, İstanbul Aydın Üniversitesine, Suriyeli mültecilerin eğitim sorununu uluslararası gündeme taşıdığı için teşekkür etti. Botsalı, uluslararası topluma bu konuda Türkiye'yle beraber çalışma çağrısında bulundu. Sayısı yüz binleri bulan Suriyeli gençlerin eğitimden uzak yetiştiklerine dikkati çeken Botsalı, başıboş kalan bu gençlerin radikalleşme tehlikesi olduğu uyarısında bulundu.

İstanbul Aydın Üniversitesi Mütevelli Heyeti Başkanı Mustafa Aydın ise Türkiye'de sayısı 4 milyona yaklaşan Suriyeli mültecilerden 750 bininin eğitim çağında olduğunu hatırlatarak, Türkiye'de okul kapasitesinin Suriyelileri eğitimden mahrum etmeyecek şekilde kısa bir sürede artırıldığına dikkati çekti.

UNESCO Yüksek Öğrenim Bölüm Başkanı Irene Rabenoro ve UNESCO Sosyal Bilimler Uzmanı Konstantinos Tararas'ın da katıldığı konferansta, Milli Eğitim Bakanlığı ve Anadolu Üniversitesinin ortak girişimiyle hazırlanan Suriyeli mültecilere Türkiye'de sunulan hizmetlerle ilgili bir belgesel gösterimi de yapıldı.

Toplantı sonrası değerlendirmede bulunan Aydın, konferansın özellikle Türkiye'nin, Suriyeli sığınmacılar konusunda sarf ettiği ve yer yer görmezden gelinen çabalarını uluslararası topluma anlatma konusunda önem taşıdığına vurgu yaptı.

Avrupa'yla Türkiye'nin kabul ettiği Suriyeli sayısı arasındaki uçurumun yol açtığı durumların uluslararası toplumca yeterince anlaşılmadığını belirten Aydın, "Buradan bakıldığında Türkiye'nin içerisinde bulunduğu zor şartları anlamak mümkün değil. Dolayısıyla bu tür platformlarda bu konuyu gündeme getirip hem Avrupalı'nın dikkatini çekmek, Türkiye'nin nelerle karşılaştığı anlamak hem de ortak aklı yakalayarak çözüm almaya çalışıyoruz." dedi.

Suriyeli sığınmacıların geleceği ve entegrasyonu meselesinde eğitimin en önemli değerlerden biri olduğunu savunan Aydın, "Suriyeliler bir şekilde ikamet ediyor ama önümüzde büyük bir problem var. Yarın karşımıza eğitimsiz bir göçmen grubu çıkarsa bu toplum için büyük bir dinamit haline gelecektir." şeklinde konuştu.
211 kez okundu

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yapmak için tıklayın