• Anasayfa
  • Favorilere Ekle
  • https://www.facebook.com/medyaparis
  • https://twitter.com/medyaparis

İşte Google'nin kalbi. Su ile çalışıyormuş.

İşte Google'nin kalbi. Su ile çalışıyormuş.

Bilgisayar ve internetle haşır neşir olan birçok kişi, teknoloji devlerinin nasıl bir altyapıya sahip olduğunu merak eder. Misal Google; dünyanın en çok tıklanan ve birçok kişinin ana sayfa olarak kullandığı arama motoru, binlerce petabaytlık veri merkezini nasıl kontrol ediyor?

  • Petabayt: Bilgisayarlarda kullanılan, 1024 terabayta tekabül eden veri büyüklüğü birimi. 1024 petabayt ise 1 eksabayta denk geliyor.

İşte Google, veri merkezini merak edenler için ABD'nin Oregon eyaletinde bulunan dev tesisinin görüntülerini yayınladı. Yeni geliştirilen 360 derece video özelliği ile kaydedilen görüntüler YouTube üzerinden yayınlandı ve isteğe göre 4K çözünürlükte izlenebiliyor.

Veri merkezinde hangi işlerin yapıldığını anlatan kişi İngilizce konuşuyor. Lakin Google, herkesin anlayabilmesi için konuşmaları Türkçe dahil 16 dilde altyazı desteği ile sunuyor.

Google veri merkezinden kısaca bahsedelim. Öncelikle bu tesisin üst düzey güvenlik önlemleriyle donatıldığını ifade edelim. Örneğin Google çalışanlarının çoğu bu tesise giremiyor. Tesiste çalışanlar ise veri merkezi altyapısına girerken çeşitli taramalardan geçiyor. Öncelikle kimlik kartı okutuluyor, sonrasında biyometrik göz taraması ve silindirli kilitten geçilmesi gerekiyor.

Güvenlik önlemlerini aştıktan sonra, odalar halinde süper bilgisayarlar ile karşılaşıyoruz. Google'ın veri merkezlerinin her biri 75.000 makineye ev sahipliği yapabiliyor. Bu merkezler Google'ın B4 ismi verilen özel ağıyla birbirlerine bağlanıyor.

Tabii binlerce süper bilgisayarın kullanıldığı bu merkezin, iyi bir şekilde soğutulması da gerekiyor. Malum, sunucu katında çok miktarda ısı açığa çıkıyor. İşte bu ısıyı uzaklaştırma işlemi için soğutma odaları kullanılıyor. Google renklerine boyanan büyük borulardan 2 tanesinin içinden geçen sular, sunucu katındaki ısıyı alıp eşanjöre götürüyor. Diğer 3 borudan geçen sular ise depodan soğuk suyu alıp eşanjöre götürüyor ve oradan çatıdaki soğutma kulelerine gönderiyor. Bu sirkülasyon sayesinde soğutma işlemi sağlanıyor.

Veri merkezinin enerji kaynağı ise tesisin hemen yanına kurulan trafodan sağlanıyor. Elektriklerin kesilmesi durumunda ise sunucular için jeneratör ve yedek elektrik kaynakları bulunuyor.


izlemek icin tıklayın



175 kez okundu

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yapmak için tıklayın