• Anasayfa
  • Favorilere Ekle
  • https://www.facebook.com/medyaparis
  • https://twitter.com/medyaparis

Fransa'daki iş yasasına karşı eylemler, işgallere dönüştü.

Fransa'daki iş yasasına karşı eylemler, işgallere dönüştü.

Fransa'da hükümet tarafından çıkarılması planlanan iş yasasına karşı eylemler, işgallere dönüştü.

Tasarıyı protesto etmek için  Paris'in en ünlü meydanlarından biri olan Republique'te, "Gece Ayakta" adı altında eylemler yaparak meydanda gece boyunca bekleyen daha çok liseli gençler ve işçiler, şimdi de tiyatroları işgal etmeye başladı.

Aralarında dünya tiyatrosunun en önemli ekollerinden biri ve en eski ulusal tiyatro olan  Paris'teki Comedie-Française'in de bulunduğu toplam altı tiyatro binası, eylemciler tarafından işgal edildi.

İşgal edilen tiyatrolar arasında 1968 Mayıs ayı protestolarında da işgal edilen  Paris'teki Odeon tiyatrosu da bulunuyor.

Lille, Bordo, Montpeiller ve Caen'de de benzer eylemler olduğu, işgaller nedeniyle tiyatrolarda oyunların iptal edildiği bildirildi.

Hükümetin çalışma yasası reform tasarısını protesto eden özellikle liseli gençlerin 31 Mart 2016'dan beri Republique Meydanı'nda düzenledikleri "Gece Ayakta" eylemlerinde zaman zaman polis ile göstericiler arasında çatışmalar yaşandı. Eylemlerin başlangıcından beri gözaltına alınıp bırakılanların sayısının 50'nin üzerinde olduğu belirtiliyor.

Fransa'da işsizliği düşürme amacıyla hazırlanan çalışma yasası tasarısı, özellikle sendikalar tarafından "kazanılmış hakların elden alınması" olarak yorumlanıyor.

Tasarıya göre günlük maksimum 10 saat olabilen çalışma süresi 12 saate çıkarılacak, iş sözleşmesinde değişiklik yapmak isteyen çalışanlar işten atılabilecek, yarı zamanlı çalışanların haftalık 24 saat olan minimum çalışma limiti düşürülecek, fazla mesailerde 5 kata kadar daha az ödeme yapılacak.

Yasa tasarısı, şirket ve işverenlere çalışanlarının çalışma süresini artırma ve maaşlarını düşürme yetkisi verirken 18 yaşından küçük çıraklık eğitimi alan çocukların günlük 10 saate kadar çalışabilmesini öngörüyor.

Tasarı, ülkedeki 17 milyonluk çalışan nüfusu doğrudan etkiliyor.

Hükümetin hazırladığı tasarı, yarın ülke çapında düzenlenecek grevle de protesto edilecek.
151 kez okundu

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yapmak için tıklayın