• Anasayfa
  • Favorilere Ekle
  • https://www.facebook.com/medyaparis
  • https://twitter.com/medyaparis

Londra'daki Bazı Bankalar Paris'e Taşınabilir.

İngiltere'nin AB'den çıkış kararı bazı büyük bankalarının bazı operasyonlarını Paris'e taşıma kararına neden oldu.

Brexit referandumunun ardından merkezi İngiltere'de bulunan bazı bankaların operasyonlarının bir kısmını Fransa'nın başkenti Paris'e taşımak için bu ülkedeki regülatörlerle görüşmeler yaptığı iddia edildi.

İngiliz yayın kurumu BBC, merkezi Birleşik Krallık'ta bulunan bazı büyük bankaların yöneticilerinin ülkenin AB'den çıkış (Brexit) kararı almasının ardından bazı operasyonlarını Paris'e taşımak Fransız regülatörlerle görüşmeler yaptığını bildirdi. Haberde görüşmelerin "ileri" safhada olduğu vurgulandı.

Fransız Finansal Regülasyon Otoritesi (Autorite des Maches Financier –AMF) Başkanı Benoit de Juvigny, "Büyük uluslararası bankalar tedbir almak amacıyla Paris'te iştirak kurmaya çalışıyor." ifadesini kullandı.

Juvigny ayrıca AB referandumunun ardından merkezi İngiltere'de bulunan çok sayıda şirketin de Fransız regülatörlerle görüştüğünü söyledi.

İngiltere'deki uluslararası finans kuruluşları Brexit kararının ardından acil durum planlarını değerlendiriyor.

Örneğin temmuz ayında merkezi ABD'de bulunan JPMorgan Chase& Co. Üst Yöneticisi Jamie Dimon, İngiltere'nin Avrupa pazarına sunduğu finansal hizmetlerin kesintiye uğraması durumunda bankanın ülkedeki binlerce kişilik istihdamı Avrupa'ya taşıyabileceğini açıklamıştı.

Dimon, İngiltere'de 16 bin kişiyi istihdam eden JPMorgan'ın küçülebileceğine ilişkin açıklamaları daha önce de yapmıştı. Referandum öncesinde Dimon, "İngiltere'nin AB'den çıkması durumunda ülkenin Avrupa'ya erişimi azalabilecek ve yaklaşık 4 bin kişinin işten çıkarılabilmesi söz konusu olacak. AB içerisindeki müşterilerimize de hizmet vermek için hazırlıklı olmalıyız" ifadelerini kullanmıştı.

Yine yakın zamanda merkezi Edinburgh'da bulunan yatırım şirketi Standard Life Investments ve Singapur'un en büyük bankaları arasında yer alan United Overseas Bank (UOB), Brexit nedeniyle Londra'daki konut kredilerini askıya aldığını açıklamıştı.

Brexit kararının ardından Londra'da yerleşik uluslararası finans kuruluşları özellikle Frankfurt, Paris, Dublin ve Lüksemburg'taki finans merkezlerinin yakın takibinde.

Örneğin İrlanda Dış Yatırım Ajansı'nın referandumun hemen ardından binlerce yatırımcıya "yardımcı olmak" için e-posta gönderdiği, Frankfurt Finans Merkezi'nin ise yatırımlarını İngiltere dışına çıkarmak isteyen müşteriler için özel bir telefon hattı oluşturduğu biliniyor.

Frankfurt Finans Merkezi'nin ( Frankfurt Main Finance) internet sitesinde BostonConsulting Group (BCG) tarafından hazırlanan bir araştırmanın sonuçları yayımlanarak, "İngiltere'den çıkacak finans kuruluşları için en iyi alternatifin Frankfurt" değerlendirmesi yapıldı. Açıklamada, " Frankfurt yeni bir eve ihtiyaç duyan kuruluşlar için hazır" ifadesine yer verildi.

Avrupa'nın en büyük finans merkezlerinden Paris de Londra'dan kaçabilecek şirketlere kucak açmaya hazırlanıyor. Örneğin temmuz ayında Fransa Merkez Bankası Başkanı Francois Villeroy, finans merkezi Paris Europlace'de bir toplantıya katılarak, "Paris'in finans merkezi olarak cazibesini artırmak için daha fazla şey yapacağız" demişti.

Paris'in finans merkezi Paris Europlace, AB referandumu öncesinde de İngiltere'nin çıkış ihtimalini dikkate alarak finans kuruluşları için Paris'i nasıl cazip hale getirebilecekleri konusunda altı maddelik bir plan hazırlamıştı.

497 kez okundu

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yapmak için tıklayın