• Anasayfa
  • Favorilere Ekle
  • https://www.facebook.com/medyaparis
  • https://twitter.com/medyaparis

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu Paris’te.

Çavuşoğlu'ndan sert tepki; 'REJİMİN TALEPLERİ KONUŞULUYOR.'

Suriye Fikirdaş Ülkeler Bakanları Toplantısına katılan Mevlüt Çavuşoğlu, basın mensuplarına yaptığı açıklamada, Halep ve Suriye'deki durumu bir kere daha değerlendirme fırsatı bulduklarını söyledi.

Halep'teki durumun gittikçe kötüleştiğine işaret eden Çavuşoğlu, "Rejim ve destekçileri sürekli bombalıyor, sivil insanlar ölüyor ve insani yardımın ulaştırılması imkansız hale geldi. Zaten öncesinden de problem vardı" dedi.

Fikirdaş ülkeler toplantılarında her seferinde farklı bir şeyin görüşülüp tartışıldığını ifade eden Çavuşoğlu, son buluşmalarında Halep'te ateşkes ve El Nusra ile ılımlı muhalefetin ayrıştırılması, El Nusra'nın Halep'ten ayrılması gibi konuları konuştuklarını söyledi. Çavuşoğlu, şöyle devam etti:

"Şimdi, tamamen tüm muhalefetin Halep'ten ayrılması mümkün mü değil mi? Bu konuşulmaya başlandı. Yani rejim ve destekçileri ne istiyorsa, fikirdaş ülkeler olarak da bunları konuşmaya başladık. Sonrası ne olacak? Ateşkes olacak mı? Ilımlı muhalif güçler buradan ayrıldıktan sonra, diyelim ki böyle bir şey oldu, ondan sonra ne olacak? Gittikleri yerlerde öldürülmeyecek mi? İdlip'te, Humus'ta, diğer yerlerde yine bombalamalar devam etmiyor mu? Bir ateşkes yerine, ateşkes, insani yardım ve siyasi çözüm, 'en iyi çözüm siyasi çözüm' diyoruz, bunlara odaklanmak yerine, rejim ve destekçileri her seferinde ne istiyorsa, biz fikirdaş ülkeler olarak bunları konuşmaya başlıyoruz. Dolayısıyla böyle formatta, bu anlayışla konuşmalardan da bir sonuç çıkması mümkün değil."

Bugünkü görüşmelerin aşağı yukarı bu çerçevede olduğuna işaret eden Çavuşoğlu, "Biz dedik ki; madem fikirdaş ülkeler olarak, bunları, onların dediklerini konuşuyoruz, o zaman bir dahaki toplantıya rejimi ve onun destekçilerini de çağırın. Çünkü nasıl olsa onların isteklerini görüşüyoruz. Onları nasıl karşılayacağız? Yani bu mantıkla fikirdaş ülkeler toplantısından bir sonuç çıkmaz." diye konuştu.

 
Fransa Dışişleri Bakanı Jean-Marc Ayrault, Suriye'deki muhaliflerin hiçbir ön şart olmadan rejimle görüşmeye hazır olduklarını söyledi.
-----
Fransa'nın evsahipliğinde Paris'te Türkiye'nin de katıldığı Suriye Fikirdaş Ülkeler Bakanları Toplantısından sonra Ayrault, Almanya Dışişleri Bakanı Frank-Walter Steinmeier, ABD Dışişleri Bakanı John Kerry ve Katar Dışişleri Bakanı Şeyh Muhammet bin Abdurrahman El Tani ortak basın açıklaması yaptı.

Ayrault, Suriye'de ve Halep'te insani şartların giderek kötüleştiğini ve bu durumu düzeltmenin ilk öncelikleri olduğunu dile getirdi.

Kimyasal silah kullanan, kendi halkını katleden hatta insanlık suçu işleyen bir rejime dur demek için böyle bir toplantı düzenlediklerine dikkati çeken Ayrault, acilen bölgede siyasi bir çözüm bulunması gerektiğini söyledi.

Ayrault, "Suriye muhalefeti, rejimle, hiçbir ön şart olmadan görüşmeye hazır." ifadelerini kullanarak siyasi geçiş sürecinin şartlarının da Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi'nin 2254 sayılı kararı çerçevesinde belirlenmesi gerektiğine dikkati çekti.

Suriyeli muhaliflerin rejimle müzakereler konusunda üzerine düşeni yaptığına da işaret eden Ayrault bundan sonra yalnızca siyasi çözümün masada konuşulabileceğini vurguladı.

Ayrault, insani yardım, siyasi çözüm ve terörle mücadele olmak üzere 3 ana önceliğin toplantıda konuşulduğunu aktardı.

Öte yandan Suriye'nin yeniden yapılandırılması noktasında asla rejimle işbirliği yapmayacaklarını kesin dille belirten Ayrault, başta Fransa ve Avrupa Birliği olmak üzere uluslararası toplumun da bu süreçte aktif rol üstlenmesi gerektiğini söyledi.

"Suriye'de savaşa devam edeceğiz"

Steinmeier da henüz Halep konusunda umutların kaybedilmediğini ve siyasi çözüm için masaya oturmaya hazır olduklarını ifade etti.

Her seferinde Halep'e insani yardım noktasında girişimde bulunduklarını ama bunların daima başarısızlıkla sonuçlandığını kaydeden Steinmeier, insani yardımın şu aşamada en öncelikli konuları olduğunu söyledi.

Steinmeier, Paris'teki toplantıdan hemen sonra yapılacak Cenevre'deki görüşmeden bir sonuç çıkmasını sabırsızlıkla beklediklerine vurgu yaparak, "Bölgede El Nusra'nın olması tüm şehri yakmanın gerekçesi olamaz. Halep'i kaybetsek bile Suriye'de savaşa devam edeceğiz." ifadesini kullandı.

Katar Dışişleri Bakanı ise yalnızca siyasi çözümün kabul edileceğini vurguladı.

El Tani, uluslararası Suriye toplantılarında her seferinde Suriye'de durumun her geçen gün kötüleştiğini konuştuklarını ama bu sefer gerçekten Suriye'nin çok zor durumda olduğunu belirtti.

"Asla askeri çözümü kabul etmiyoruz. Bölgede yalnızca siyasi bir çözümü destekliyoruz." ifadelerini kullanan El Tani, bunun ötesinden de başta DEAŞ ve El Nusra olmak üzere bölgedeki tüm terör örgütleriyle mücadelenin önemine dikkati çekti.

"Saldırılar savaş suçu, insanlık suçu"

ABD Dışişleri Bakanı John Kerry, Halep'in doğusunda ateşkesin sağlanması ve sivillerin tahliye edilebilmesi Rusya ve Esed rejiminin artık "biraz merhamet göstermesini" istedi.

Kerry, "Savaşanlar, eğer Halep'i kurtarmak için burayı terk etmeye razı olurlarsa, kentin kurtulacağına ve kendilerine hemen saldırılmayacağına inanmıyorlar." diye konuştu.

Rus ve Amerikalı yetkililerin Cenevre'de bugün Halep'te ateşkes, kentin tahliyesi ve insani yardımları görüşeceklerini hatırlatan Kerry, "Rusya ve Esed rejimi, sivil halkın ve savaşçıların kentten ayrılmasına izin vermek için artık biraz merhamet göstersin." ifadesini kullandı.

Halep'i bombalayanların insanlık ve savaş suçu işlediklerini belirten Kerry, "Rejimin körü körüne yaptığı bombardımanlar uluslararası hukuku ihlal ediyor. Büyük bir kısmı insanlık suçu, savaş suçu olan bu saldırılar derhal durdurulmalı." dedi.

255 kez okundu

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yapmak için tıklayın