• Anasayfa
  • Favorilere Ekle
  • https://www.facebook.com/medyaparis
  • https://twitter.com/medyaparis

Yurtdışı boşanma davalarında kolaylık geliyor.

Hazırlanani Kararname’yle yurtdışında boşanan çiftler için 3-5 yıl süren mahkeme süreci beklenmeyecek.

Hükümet, Anayasa referandumu öncesinde yurtdışında yaşayan ancak tanıma-tenfiz davası açarak boşanma işlemlerini Türkiye’de gerçekleştirmedikleri için mağduriyet yaşayan binlerce vatandaş için Kanun Hükmünde Kararname çıkarıyor.

Yabancı mahkemelerde boşanan Türk vatandaşlarının, Türkiye’de tanıma-tenfiz davası açmaması ya da kararı Türk mahkemelerine tanıtmaması bazı sorunlara yol açıyor.

Türkiye’de yasal olarak evliliklerin devam ettiğinin görünmesi; miras, velayet, nüfus ve diğer idari işlemlerde sorunları gün yüzüne çıkarıyor. Bu sorunların yaşanmaması için tanıma-tenfiz davası açılması gerekiyor.

Sorun yaşayan binlerce gurbetçi vatandaş; Cumhurbaşkanlığı, Başbakanlık, Adalet Bakanlığı ve Yurtdışı Türkler Başkanlığı’na başvurarak sorunlarının çözülmesini talep etti. Aileleriyle birlikte 100 bine yakın kişiyi ilgilendiren konuda çözüm için harekete geçildi. Yurtdışı Türkler Başkanlığı ile Adalet Bakanlığı, çözüm konusunda farklı öneriler getirdi. Öncelikli olarak boşanmada 2 tarafın da başvurma zorunluluğu kaldırılıyor.

Yurtdışında ikamet eden ve Türkiye’de yaşamayan kişiler tanıma-tenfiz davasını İstanbul, Ankara ya da İzmir’de Aile Mahkemesi’nde açabiliyor. Ancak mevcut düzenlemede 2 tarafın da davalara katılması gerekiyor. Taraflardan birine ulaşılamaması durumunda davalar, yıllarca sürüyor ve sonuçlandırılamıyor.

Çıkarılacak Kanun Hükmünde Kararname’yle mahkemeler taraflardan birinin başvurusu üzerine söz konusu ülkeden boşanma dosyasını talep edip, 3-5 yıl süren tebligat ve mahkeme süreci beklenmeden dosya üzerinden karar verecek. Bürokratik işlemler ve tebligat süresi kısalacak. Sonraki aşamalarda bu işlem için nüfus müdürlüklerinin de yetkili kılınması söz konusu olabilecek.

Yurt dışında boşanan Türk vatandaşlarının boşanma kararlarının Türkiye'de tanınmasına yönelik sorunun giderilmesi için Adalet Bakanlığı ile Yurtdışı Türkler ve Akraba Toplulukları Başkanlığı tarafından yürütülen çalışma tamamlandı.

5490 sayılı Nüfus Hizmetleri Kanunu'nda yapılacak değişikliğe göre, yurt dışındaki adli mercilerde evlilikleri sona erdirilen Türk vatandaşlarına ilişkin boşanma kararları, tarafların birlikte veya vekilleri aracılığıyla müracaat etmeleri halinde yargı kararına gerek olmaksızın Türkiye tarafından da doğrudan tanınacak. Yeni düzenlemeyle yurt dışındaki boşanma kararlarına ilişkin tanıma-tenfiz davası açılmadan Türk makamlarınca da yurt dışındaki adli mercilerin verdiği boşanma kararı kapsamında taraflar boşanmış sayılacak.

Yurt dışındaki adli mercilerin verdikleri kararlar kapsamında boşananların durumunun nüfus kütüklerine tescil edilebilmesi için Türkiye'de nüfus müdürlüklerine, yurt dışında ise büyükelçilik veya konsolosluklara birlikte başvurmaları gerekecek.

Müracaat kapsamında yurt dışındaki adli mercilerin verdiği boşanma kararı nüfus kütüğüne tescil edilecek. Başvurunun ardından nüfus kütüklerindeki "evli" ibaresi "boşanmış" olarak değiştirilecek.

Tarafların veya vekillerinin birlikte müracaat etmemeleri halinde ise mevcut düzenleme kapsamında yurt dışında verilen boşanma kararları için tanıma-tenfiz davası açılması gerekecek.

Bu düzenlemenin sadece boşanma kararlarını kapsadığı, velayet, mal paylaşımı ve tazminat gibi diğer kararlarda ise yürürlükteki tanıma-tenfiz davalarının açılmasının zorunlu olacağı öğrenildi.

479 kez okundu

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yapmak için tıklayın