• Anasayfa
  • Favorilere Ekle
  • https://www.facebook.com/medyaparis
  • https://twitter.com/medyaparis

Yurt Dışı Seçmen merak edilen Sorular.

Anayasa değişikliği için oy kullanacaklar kontrol edin !..

Yurt Dışı Seçmen İşlemleri Sıkça Sorulan Sorular.

Seçim tarihi itibariyle 18 yaşını dolduran her Türk vatandaşı seçme ve halkoylamasına katılma hakkına sahiptir.

Yurt dışında yaşayan vatandaşlarımız, 09.05.2012 tarihinde kabul edilen 6304 sayılı Kanun gereği, Yurt Dışı Seçmen Kütüğüne kayıtlı olmaları halinde, Yüksek Seçim Kurulunca belirlenecek usul ve esaslar çerçevesinde, 09.05.2013 tarihinden sonra yapılacak olan Milletvekili Genel Seçimi, Halkoylaması ve Cumhurbaşkanlığı seçimlerinde yurt dışı temsilciliklerimizde kurulacak sandıklarda oy kullanabilirler.

Yurt Dışı Seçmen Kütüğüne kayıtlı olup olmadığınızı, kayıtlı iseniz kayıtlı olduğunuz yeri (kayıtlı olduğunuz dış temsilciliği), www.ysk.gov.trinternet sayfamızın "Yurt Dışı Seçmen Sorgulama" bölümünden gerekli bilgileri girerek ve 7 karakterden oluşan şifreyi resim doğrulama alanına yazarak sorgulayabilirsiniz.

Adres Beyan formu;
- Yurt dışı seçmen kütüğünde ismi bulunmayanlar,
- Kayıtlarında düzeltme yapmak isteyenler veya
- Yerleşim yeri değişikliği yapmak isteyen seçmenler
tarafından istenildiği zaman doldurulup dış temsilciliklere iletilebilir.
Ancak, yurt dışında yaşayan seçmenlerin, seçim dönemlerinde Yüksek Seçim Kurulunca ilan edilen “Yurt Dışı Seçmen Kütüğünün Güncelleştirilmesinin Usul ve Esasları“ nı gösteren 140/II sayılı genelge hükümlerine göre işlem yapmaları gerekmektedir.

Adres Beyan formu;yurt dışında temsilciliklerden temin edilebilir. Ayrıca www.ysk.gov.tr adresinde “Yurt Dışı Seçmen” menüsünün altında bulunan Adres Beyan Formu bağlantısından da indirilebilir.
Adres Beyan Formu vatandaşların ikamet ettikleri adreslere gönderilmez.

Seçmen niteliğine sahip ve yerleşim yeri yurt dışı olmasına rağmen,
- Yurt dışı seçmen kütüğünde ismi bulunmayanlar,
- Kayıtlarında düzeltme yapmak isteyenler veya
- Yerleşim yeri değişikliği yapmak isteyen seçmenler;
Yurt dışında iseniz,
a) Dış temsilcilikler aracılığı ile; 
- En yakın yurt dışı temsilciliğine nüfus cüzdanları ile başvurarak "Adres Beyan Formu" (Form B) doldurup imza karşılığı teslim etmeleri veya,
- Söz konusu formun internetten çıktısını alarak doldurup imzalamak ve forma nüfus cüzdanı fotokopisini eklemek suretiyle en yakın yurt dışı temsilciğine posta ile göndermeleri gerekmektedir.
b) Dış temsilcilik bulunmaması halinde; 
- "Adres Beyan Formu" (Form B) nun internetten çıktısını alarak doldurup imzalamak ve forma nüfus cüzdanı fotokopisini eklemek suretiyle kayıtlı oldukları yerin nüfus müdürlüğüne posta ile göndermeleri gerekmektedir.
Yurt içinde iseniz; 
Yurt içi adresinizin bağlı bulunduğu nüfus müdürlüğüne başvurarak ve pasaportunuzu ibraz ederek Adres Beyan Formu (Form B) doldurmanız gerekmektedir.
Seçim dönemlerinde; “Yurt Dışı Seçmen Kütüğünün Güncelleştirilmesinin Usul ve Esasları“ nı gösteren 140/II sayılı genelge hükümlerine göre işlem yapılmaktadır. Seçmen işlemleri ile ilgili her türlü detaylı bilgiye web sitemizden ulaşmak mümkündür.

Yurt dışı seçmen kütüğüne kayıtlı seçmenler Dış temsilciliklerde ve/veya Gümrük Kapılarında oy kullanabilirler.
NOT: Sandık kurulacak dış temsilcilikler ve oy kullanaılacak gümrük kapıları her seçim için YSK tarafından belirlenir ve ilan edilir.

Dış temsilciliklerde: Yurt dışı seçmen kütüğüne kayıtlı olup Yüksek Seçim Kurulunca sandık kurulmasına karar verilen temsilciliklere bağlı olan seçmenler oy kullanabilir. 
Yüksek Seçim Kurulu gündemdeki seçim ile ilgili olarak Dışişleri Bakanlığı ile koordineli olarak yurt dışında sandık kurulacak ülkeleri ve temsilcilikleri belirler. Bu temsilciliklerde sandık kurulacak yerlerin adreslerini ve hangi tarih aralıklarında oy kullanılacağını web sitesinde ilan eder. Seçmenler https://secmen.ysk.gov.tr Yurt Dışı Seçmen Sorgulama adresinden gerekli bilgileri girerek sorgulama yapabilir ve bağlı bulunduğu dış temsilcilikte hangi tarihlerde ve nerede oy kullanacağını öğrenebilir.
Seçmen oy vermek için geldiğinde sandık kurulu başkanı, seçmenin Türkiye Cumhuriyeti kimlik numarasını taşıyan nüfus cüzdanından veya pasaportundan kimliğini tespit eder.Seçim Bilişim Sistemi (SEÇSİS) üzerinden Yurt Dışı Seçmen Kütüğüne kayıtlı olup olmadığını ve başka bir yerde oy kullanıp kullanmadığını kontrol eder. Oy kullanmadığı anlaşılan seçmen, sandık kurulu mührüyle mühürlenmiş olan oy pusulası ve oy zarfıyla “EVET” veya “TERCİH” yazılı mührü alarak oyunu kullanmak üzere kapalı oy verme yerine girer. Oyunu kullanan seçmene çizelgede isminin bulunduğu yer imzalattırılır, ayrıca SEÇSİS sistemi üzerinden oy kullandı olarak işaretlenir.

Gümrük kapılarında: Yurt dışı seçmen kütüğüne kayıtlı tüm seçmenler oy kullanabilir. 
Yurt dışı seçmen kütüğüne kayıtlı olduğu halde herhangi bir dış temsilciliğe bağlı bulunmayan veya sandık kurulacak temsilcilikler dışında başka bir temsilciliğe bağlı bulunan seçmenler Yüksek Seçim Kurulunca ilan edilen herhangi bir gümrük kapısında oy kullanabileceklerdir.
Sandık kurulacak temsilciliklere kayıtlı seçmenler de dilerse gümrük kapılarında oy kullanabileceklerdir.
Gümrük kapılarında seçmenin oy vermek için geldiğinde sandık kurulu başkanı, seçmenin Türkiye Cumhuriyeti kimlik numarasını gösteren nüfus hüviyet cüzdanı veya kimlik tespiti amacıyla düzenlenmiş ve Türkiye Cumhuriyeti kimlik numarasını taşıyan resmi belgeler veya pasaportundan, kimliğini tespit eder. Seçim Bilişim Sistemi (SEÇSİS) üzerinden Yurt Dışı Seçmen Kütüğüne kayıtlı olup olmadığını ve başka bir yerde oy kullanıp kullanmadığını kontrol eder. Oy kullanmadığı anlaşılan seçmen, sandık kurulu mührüyle mühürlenmiş olan oy pusulası ve oy zarfı ile “EVET” veya “TERCİH” yazılı mührü alarak oyunu kullanmak üzere kapalı oy verme yerine girer ve oy verme işlemini genel esaslara göre tamamlar, ayrıca SEÇSİS sistemi üzerinden oy kullandı olarak işaretlenir.

Oy verme işlemi sırasında Türkiye Cumhuriyeti kimlik numarasını taşıyan nüfus cüzdanı veya pasaport ile kimlik tespiti yapılır. Seçmenin nüfus cüzdanında veya pasaportunda, Türkiye Cumhuriyeti kimlik numarası yer almıyorsa numaranın yer aldığı ek bir kimlik belgesinin veya temsilcilikçe verilmiş seçmeni tanıtacak nitelikte Türkiye Cumhuriyeti kimlik numarasını taşıyan nüfus kayıt örneğinin ibrazı gereklidir. 
Bu şekilde kimliğini ispata yarayan belge ibraz edemeyen seçmene oy kullandırmaz.
NOT: Seçmenin bulunduğu ülke makamlarınca düzenlenmiş kimlik belgeleri kimliğin tespitinde geçerli kabul edilmez.

Oy verme gün sayısı Yüksek Seçim Kurulunca ilan edilen sandık kurulacak temsilciliklere göre değişmektedir. Seçim dönemlerinde, gümrük kapılarında ve temsilciliklerdeki oy verme süreleri Kurulun internet sitesinde ülke ve temsilcilik bazında yayınlanmaktadır. Ayrıca yurt dışı seçmen kütüğüne kayıtlı seçmenler https://secmen.ysk.gov.tr Yurt Dışı Seçmen Sorgulama adresinden bağlı bulunduğu dış temsilcilikte hangi tarihler arasında ve nerede oy kullanacağını öğrenebilmektedirler.

Yurt dışı seçmen kütüğüne kayıtlı vatandaşlar için temsilciliklerde ve gümrük kapılarında seçim sandıkları kurulmaktadır. Temsilciliklerde kurulacak sandıklarda seçmenlerin oy kullanmalarını teminen Dışişleri Bakanlığı Konsolosluk İşleri Genel Müdürlüğü ile hazırlık çalışmaları yapılmaktadır. Bu çalışmalar neticesinde, sandık kurulacak mekân olarak temsilciliğin mevcut hizmet binasının fiziki imkânlarının yeterli olmaması durumunda temsilcilikler tarafından kiralanacak bir mekânda oy verme işlemi gerçekleşir. Oy kullanılacak mekânların adres bilgileri www.ysk.gov.tr adresinde ilan edilir.

Ankara’da Yurt Dışı İlçe Seçim Kurulu bulunmaktadır. İletişim bilgilerine www.ysk.gov.tr adresinden Yurt Dışı Seçmen menüsünün altından ulaşılabilir.

Yurt Dışı İlçe Seçim Kuruluna itiraz edilebilir.

Yurt dışından gelen oylar Yurt Dışı İlçe Seçim Kurulunun gözetimi ve denetimi altında açık olarak sayılır ve tutanak altına alınır. 298 sayılı Kanunun 20/A maddesi 11. fıkrası ile bu görev Yurt Dışı İlçe Seçim Kuruluna verilmiştir. “Yurt dışından ağzı mühürlü olarak gelen oy torbalarını genel esaslara uygun bir şekilde yurt içerisinde oy verme süresi bittikten sonra; bir başkan, bir kamu görevlisi üye ve son milletvekili genel seçiminde Türkiye genelinde en çok oy alan üç siyasi partinin bildirdiği bir asil bir yedek üyeden oluşan yeteri kadar sandık kurulu kurmak suretiyle denetimi altında açtırarak sayım ve dökümünü yaptırmak, tutanak tutturmak ve birleştirme işlemlerini yapmak, ayrıca geçici gümrük kapısı seçim kurullarından gelen sonuçları birleştirmek ve Ankara İl Seçim Kuruluna iletmek.”

Ülkemizde 16 Nisan 2017 tarihinde yapılacak olan Anayasa Değişikliği Halkoylaması kapsamında, yurtdışındaki vatandaşlarımız için yurtdışındaki Temsilciliklerimizde oy verme işlemi 27 MART PAZARTESİ günü başlayıp, 9 NİSAN PAZAR günü bitecektir. Gümrük kapılarındaki oy verme işlemi ise 27 Mart Pazartesi günü başlayıp 16 Nisan Pazar günü sona erecektir.

I. Yurt dışı seçmen kütüğüne kayıtlı olmak koşuluyla vatandaşlarımız bağlı bulundukları temsilciliklerce ya da oy verme günlerinde diğer temsilciliklerde kurulan sandıklarda veya gümrük kapılarında oy kullanabileceklerdir. Bir örnek vermek gerekirse, Strazburg Başkonsolosluğunda kayıtlı gözüken bir vatandaşımız yurtdışındaki herhangi bir Temsilciliğimizde kurulan sandıklarda da (Paris Başkonsolosluğu, Brüksel Başkonsolosluğu, Londra Başkonsolosluğu, Bern Büyükelçiliği vb.) oy kullanabilecektir. Gerekli tek koşul yurtdışı seçmen kütüğüne kayıtlı olmaktır.

-Yurtdışındaki tüm temsilciliklerimizde oy verme saatleri 09:00-21:00 olarak düzenlenmiştir.

II. Vatandaşlarımızın seçimlerde yurtdışında oy kullanabilmeleri için Yurt Dışı Seçmen Kütüğü’ne kayıtlı olmaları gerekmektedir.

a. Vatandaşlarımız Yüksek Seçim Kurulu’nun https://secmen.ysk.gov.tr/ysk/internet sitesine girerek, “Yurt Dışı Seçmen” bölümünden, “Yurtdışı Seçmen Kütüğü”nde kayıtlşı olup olmadıklarını kontrol etmeleri önem taşımaktadır. Yurtdışı seçmen kaydı bulunmayan vatandaşlarımızın yurtdışında oy kullanma imkanı bulunmamaktadır. 
b. Yurtdışında yaşadığı halde Yurtdışı Seçmen Kütüğüne kayıtlı olmayan vatandaşlarımızın, bu kaydı yaptırmak için süratle Başkonsolosluğumuza şahsen müracaatla veya postayla adres beyan formlarını iletmeleri gerekmektedir. https://www.konsolosluk.gov.tr/ adresinden “Nüfus”başlığı tıklanarak adres beyan formuna ulaşılabilir. 
 c. Yurt Dışı Seçmen Kütüğü listesi 18 Şubat 2017 tarihinde “www.ysk.gov.tr” adresinden ilan edilecektir. Adres kayıt değişikliği/itirazı için son başvuru tarihi 26 Şubat Pazar saat 15:00’dır.

III. Yurtdışında yaşayan vatandaşlarımızın bulundukları ülkelerde kurulacak sadıklarda oy kullanmaları konusunda vatandaşlarımızı aydınlatmak ve sorularını yanıtlamak amacıyla Yüksek Seçim Kurulu (YSK) tarafından +90 444 99 75 numaralı telefon numarası ile ''Yurt Dışı Seçmen Çağrı Merkezi'' oluşturulmuştur. Anılan Çağrı Merkezi 17 Şubat'a kadar hafta içi hergün Türkiye saati ile 09:00 - 18:00, 17 Şubat - 17 Nisan 2017 tarihleri arasında ise 24 saat Türkçe hizmet verecektir.

Her Temsilciliğimizde hangi günlerde oy verilebileceği Yüksek Seçim Kurulu tarafından belirlenecek ve oy verme tarihleri ayrıca duyurulacaktır.

Vatandaşlarımıza saygıyla duyurulur.


331 kez okundu

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yapmak için tıklayın