• Anasayfa
  • Favorilere Ekle
  • https://www.facebook.com/medyaparis
  • https://twitter.com/medyaparis

Paris Başkonsolosluğunda Referandum Oylamasına başlandı.

Avrupa'da 2.3 Milyon Türk Seçmen oy kullanacak.

Paris Başkonsolosu  Görkem Barış Tantekin, Başkonsolosluk binasında Halk Oylaması referandum için yapılan hazırlıklar, sandıklar ve oy verme bölümleri ile ilgili bilgilendirme yaptı. Oy kullanılacak alanı basın mensuplarına tanıttı, soruları yanıtladı.

Tantekin 2017 Anayasa Değişikliği Halk Oylaması öncesi  Fransa genelinde açılacak sandıklarda oy verme işlemi  27 Mart Pazartesi gün saat 9'da başlayacağını ve oy verme işleminin 9 Nisan Pazar gününe kadar devam edeceğini, oy verme saatlerinin de 9: 00- 21: 00 olarak tespit edildiği belirtti.

Başkonsolos, "Biz halkoylamasına hazırız. Yurtdışı seçmen kaydı olan bütün vatandaşlarımızı 27 Mart-9 Nisan tarihleri arasında başkonsolosluğumuzda oy vermeye davet ediyoruz "dedi.

Yurtdışında yaklaşık 3 milyon seçmenin olduğunu ve seçmenlerin yüzde 10'undan biraz fazlası ise  Fransa'da yaşadığının altını çizen Tantekin,  Fransa'da yaşayan 326 bin seçmenin de üçte birimim  Paris Başkonsolosluğu'nun görev bölgesinde olduğuna dikkat çekti.

Paris Başkonsolosluğu'nda 8 sandık kurulacağı, hafta içi ve hafta sonu her gün 12 saat süreyle 12 gün boyunca açık olacağını belirten Başkonsolosu Tantekin " Fransa genelinde 6 başkonsolosluğumuzda sandık kuruluyor. Bunlar  Paris,  Strazburg,  Lyon,  Marsilya,  Nantes ve Bordeaux. Başkonsolosluklarımızda ve büyükelçiliklerimizde sandık kurulurken iki unsura dikkat ediliyor. Bunlar misyonlarımızın fiziki şartları. Her yerde aynı fiziki imkanları sahip değiliz. Oy verme işlemleri sırasında konsolosluk işlemleri de devam edecek. Onun da getirdiği bir yoğunluk oluyor.  Strazburg,  Lyon ve  Marsilya Başkonsolosluklarımız binalarının imkanları yetersiz olduğu için güvenliği de göz önünde bulundurarak oylamayı binalarının dışında düzenleyecekler. Bunun için YSK'nın izniyle gerekli düzenlemeleri yaptılar."dedi.

Paris Başkonsolosu Tantekin " Bu seneki halk oylamasında önemli bir değişiklik yapıldı. Tüm yurtdışı seçim bölgesi olarak kabul edildiği için yurtdışı seçmen kaydı bulunan vatandaşlarımız istedikleri misyonlarımızda, büyükelçiliklerimizde ve başkonsolosluklarımızda ve YSK tarafından duyurulan gümrük kapılarında oy kullanabilecekler." dedi ve vatandaşları oy vermek için beklediklerini dile getirdi.
Türkiye'de 16 nisan tarihinde anayasa değişikliği için referandum oylaması için yurt dışında en çok seçmen 2.3 milyonla  Avrupa kıtasında bulunuyor. Referandum'a yaklaşık 700-800 bin seçmenin katılacağı tahmin ediliyor.


Yurt dışında 6 milyona yakın yaşayan vatandaşlarımız 27 mart Pazartesi gününden itibaren referandum için dış temsilciliklerimizde sandık başına gidecek.  Türkiye'de 16 Nisan Pazar günü yapılacak anayasa değişikliği halk oylaması için yurt dışındaki temsilciliklerde sandıklar kuruldu. Yurt dışındaki 2 milyon 927 bin Türk seçmen, 14 gün süresince  27 Mart - 9 Nisan tarihleri arasında oy kullanacak. Bazı ülkelerde söz konusu tarihler arasındaki oy kullanma süresi 14 günden az olacak. Yurt dışında 57 ülkedeki 120 temsilcilikte sandıklar kuruluyor. Yurt Dışı Seçmen Kütüğü'ne kayıtlı en fazla seçmenin bulunduğu  Almanya'da, 13 merkezde referandum oylaması için hazırlıklar tamamlandı.  Almanya'daki 1 milyon 423 bin seçmen,  Berlin,  Stuttgart,  Frankfurt,  Düsseldorf,  Köln, Essen,  Münih,  Münster,  Hannover,  Karlsruhe, Hamburg, Nürnberg ve Mainz kentlerinde oyunu kullanacak. İki hafta sürecek
Almanya'nın dışında,  Fransa'da 323 bin,  Hollanda'da 251 bin,  Belçika'da 136 bin,  Avusturya'da 107 Türk seçmen bulunuyor. Yurt dışındaki Türk seçmenler, yurt dışında kurulan sandıklarda 4. kez oy kullanmış olacaklar. Yurt dışındaki Türkler daha önce, 10 Ağustos 2014  Cumhurbaşkanlığı Seçimi, 7 Haziran 2015 Genel Seçimleri ve 1 Kasım 2015 Genel Seçimlerinde oy kullanmışlardı. Yurt dışındaki Türk seçmenler ayrıca, 31 gümrük kapısında, 27 Mart-16 Nisan tarihleri arasında oylarını kullanabilecekler.


399 kez okundu

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yapmak için tıklayın