• Anasayfa
  • Favorilere Ekle
  • https://www.facebook.com/medyaparis
  • https://twitter.com/medyaparis

Avrupa'da oy Verme işlemi sona erdi.

Paris Büyükelçisi İsmail Hakkı Musa'Vatandaşımız yurtdışında seçimlere daha artan oranda ilgi gösteriyor.'

Paris Büyükelçisi İsmail Hakkı Musa, anayasa değişikliği halk oylamasına katılım oranlarının "cesaret verici" olduğunu belirterek "Vatandaşımız yurtdışında seçimlere daha artan oranda ilgi gösteriyor. Bu yurtdışındaki Türklerin,  Türkiye'nin meselelerine çok duyarlı olduklarının bir göstergesi." dedi.

Paris Başkonsolosluğundaki oy kullanma merkezinde açıklama yapan Büyükelçi Musa,  Fransa'da halk oylamasına 50 bin üzerinde oy kullanıldığını ve katılım oranının yüzde 41 civarında belirterek "Bunlar geçici rakamlardır. Resmi rakamları  Yüksek Seçim Kurulu belirleyecektir. Bu geçici rakamlar da cesaret vericidir." dedi.

Türkiye vatandaşlarının yurtdışında seçimlere daha artan oranda ilgi gösterdiğini ifade eden Musa, "Bu yurtdışındaki Türklerin,  Türkiye'nin meselelerine çok duyarlı olduklarının bir göstergesi. Bulundukları ülkelere ileri düzeyde entegre olma yolunda çok kararlı adımlarla gitseler de bu  Türkiye ile bağlarının hala sağlam olduğunu gösteriyor." diye konuştu.

Günlük oy kullanma yoğunluğunda artış olduğunu vurgulayan Musa, şunları kaydetti: 

"Yurtdışındaki seçimleri yorumlarken göreceli olarak bakmak durumundayız. Haziran 2015 seçiminde vatandaş 24 gün süreyle oy kullandı. Kasım 2015 seçiminde 18 gün oldu bu imkan. Bu defa referandumda 14 gün. Buna rağmen bir artış var. Her gün kullanılan oy sayısında artış var.  Paris bölgesinde ortalama günde 3 bin 800 kişi oy kullandı. Kasım'da 3 bin civarındaydı ve Haziran'da daha düşüktü."

Fransa'da oylamanın yerel saatle 21.00'de sona ermesinin ardından sandıklar kapandı. Vatandaşlar oy kullanma süresinin sonuna kadar  Paris Başkonsolosluğuna gelerek oy verdi.  Paris'te son günde 5 binin üzerinde oy kullanılırken son dakikalarda yetişen bir kişi, o gün oy kullanan 5 bininci vatandaş olduğu için seçim görevlilerince alkışlandı.

Paris Başkonsolosluğunda oy kullanma işlemlerini inceleyen Büyükelçi Musa, vatandaşlarca güllerle karşılandı. Sandıkların kapanması sonrası "evet-hayır" pusulası şeklinde hazırlanan pasta kesildi.

Fransa'daki seçmenler, yurtdışındaki Türk vatandaşı olan seçmenlerin yaklaşık yüzde 10'unu oluşturuyor. Yaklaşık 326 bin seçmenin bulunduğu  Fransa'da 128 bin seçmen  Paris Başkonsolosluğunun görev bölgesinde yaşıyor.
Avrupa'da  27 Mart'ta başlayan ve 14 gün devam eden, 16 Nisan'da yapılacak anayasa değişikliği halk oylamasına yönelik Türk seçmenlerin oy kullanma işlemi sona erdi.

128 bin 513 kayıtlı seçmenin bulunduğu Paris’te 52 bin 485 seçmen oy kullandı. Paris’te katılım oranı yüzde 40,84 olarak açıklandı.

69 bin 539 kayıtlı seçmenin bulunduğu Lyon’da 30 bin 509 seçmen oy kullandı.

77 bin 531 kayıtlı seçmenin bulunduğu Strasbourg’da 36 bin 842 seçme oy kullandı.

18 bin 51 kayıtlı seçmenin bulunduğu Nantes’ta 9 bin 330 seçmen oy kullandı.

19 bin 571 kayıtlı seçmenin bulunduğu Marsilya’da 10 bin 143 seçmen oy kullandı.

13 bin 170 kayıtlı seçmenin bulunduğu Bordeaux’da 6 bin 822 seçmen oy kullandı.

           Avrupa genelinde 31 ülkede yaşayan yaklaşık 2,5 milyon Türk seçmeni için 82 temsilcilikte kurulan sandıklarda, 14 gün süren anayasa değişikliği için halk oylama süreci 9 Nisan pazar günü saat 21.00'de tamamlandı.

Yüksek Seçim Kurulundan (YSK) alınan verilere göre, oy kullanma sürecinin sonlanmasına bir gün kala, 1 milyon 136 bin 921 yurt dışı seçmen sandık başına gitti.

Son gün oy kullanacak seçmenlerle beraber yurt dışında bu rakamın toplamda 1,5 milyona ulaştığı tahmin ediliyor.

Türk nüfusunun yoğun olduğu  Almanya,  Fransa,  Belçika ve  Avusturya gibi ülkelerde halk oylamasına yoğun ilgi gösterilirken,  Avrupa genelinde katılımın, 2015 yılında yapılan TBMM 26. dönem milletvekili seçimlerine oranla yüzde 20'ye yakın artması öngörülüyor.

Türkiye'nin Rotterdam Başkonsolosluğu yetkililerinden alınan bilgilere göre, 252 bine yakın Türk seçmenin bulunduğu  Hollanda'da,118 binin üzerinde seçmen oy vermek üzere sandığa gitti.

Belçika'da 1 Kasım seçimlerine oranla halk oylamasına katılım fazla oldu. Kayıtlı 133 bin seçmenin olduğu ülkede toplamda 81 bin 540 oy kullanıldı. Seçmenin yaklaşık yüzde 60'ının sandığa gittiği  Belçika'da, bu oran 1 Kasım seçimlerinde 56 bin 113 oyla yüzde 42'ydi. Siyasi parti temsilcileri, vatandaşların demokratik tercihlerini göstermek için giderek daha fazla oranda oy kullanmalarını memnuniyetle karşıladıklarını belirtti.

Yaklaşık 38 bin Türk seçmenin kayıtlı olduğu  İsveç'te ise 2 gün boyunca başkent  Stockholm'de bulunan Kista Fuarı'na kurulan 16 sandıkta 10 bin 52 seçmen oy kullandı.

Orta ve batı  Avrupa'da salı günü üç noktada toplanacak oy torbalarının, Oy Torbaları Nakil Komisyonu yetkilileri tarafından özel uçakla yurda taşınacağı, ayrıca kuzey  Avrupa ülkelerindeki oy torbalarının da özel kuryeler ve yetkililerin gözetiminde tarifeli uçaklarla  Türkiye'ye gönderileceği öğrenildi.
207 kez okundu

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yapmak için tıklayın