• Anasayfa
  • Favorilere Ekle
  • https://www.facebook.com/medyaparis
  • https://twitter.com/medyaparis

UNESCO Paris'te 'Doğu yönünde Osmalılar ve Harput' konferansı.

UNESCO Merkez binasında UNESCO Nezdinde Türkiye Daimi Temsilciliği tarafından, Elazığ Belediyesi'nin....

Paris UNESCO Merkez binasında UNESCO Nezdinde  Türkiye Daimi Temsilciliği tarafından,  Elazığ Belediyesi'nin katkılarıyla "Doğu yönünde Osmalılar ve  Harput"başlıklı konferans gerçekleşti.

Konferans  Birleşmiş Milletler Eğitim, Bilim ve Kültür Teşkilatı'nda (UNESCO)  Türkiye'nin UNESCO Daimi Temsilcisi Büyükelçi Ahmet  Altay Cengizer'in moderatörlüğünde  Elazığ Belediye Başkanı  Mücahit Yanılmaz Prof. Dr.  İlber Ortaylı, Prof. Dr. Pierre Pinon ve Arastırmacı Görkem Gül Duman'in katılımıyla düzenlendi.

KonferanstaTürk şehirlerini ele alan ilk monografi çalışmalarını literatüre kazandıran ve aynı zamanda Fransız Anadolu Araştırmaları Enstitüsü'nün kurucusu olan Albert Gabriel'in yaşamı ve eserlerinin yanı sıra son dönemde gerekleştirilmiş en özgün kent monografilerinden biri sayılan ve  Harput şehrinin yaklaşık 4.000 yıllık tarihine ışık tutan bir çalışma ele alındı.

Konferansa  Türkiye'nin  Paris Büyükelçisi İsmail Hakkı Musa,  Paris Başkonsolosu  Görkem Barış Tantekin, Yunus Emre Enstitüsü (YEE)  Paris Müdürü Ahmet Bakçan ve çok sayıda davetli katıldı. UNESCO Nezdinde  Türkiye Daimi Temsilcisi Büyükelçi  Altay Cengizer  Türkiye'nin her metre karesi ile tarihi, kültürel bakımından zengin bir ülke olduğun Osmanlı imparatorluğunun aynı zamanda doğuya doğru açılan bir imparatorluk olduğu ve bu doğu hüviyeti kendisine ilave değer kazandırdığını belirtti. " Harput son derece eski bir yerleşim yeri. Çeşitli kültürlere önemli katkıda bulunmuş eski bir şehrimiz." Hem  Elazığ hem  Harput hakkında  İlber Ortaylı'yı, Görkem Gül Duman "Şafak uykusundaki kent  Harput"isimli kitabın editörü ağırlıklı olarak entelektüel bir çerçevede  Harput'un değerini UNESCO'da tanıtmaya çalıştıklarını söyledi.

Elazığ Belediye Başkanı  Mücahit Yanılmaz UNESCO'ya 4000 yıllık tarihi mirası olan  Harput'u UNESCO'nun Dünya Miras Listesine alınması için çalışmalar yaptıklarını çalışma ile ilgili heyetle birlikte bir çok görüşme yaptıklarını dike getiridi. "UNESCo Merkez Konferans salonunda  Harput'u tanıtıp anlatıyoruz.  Harput'un  Paris tarafından Fransızlar tarafından bilinmesini sağlayacağız.  Harput'un Dünya Miras Listesine girmesi için gereken çalışmaları yapacağız.  Harput'un o dört bin yıllık medeniyetine geri dönmesi gerekiyor.  Harput'ta ki restorasyon çalışmaları,tarihi eserleri yeniden eski haline çevirme çalışmaları devam ediyor.  Harput Dünya miras listesine girdiği zaman bütün dünya tanıyacak. Dünya'dan turistlerin  Harput'a gelip yerinde görmelerini,yaşamalarını  Harput'taki tarihi,sanatı,kültürü teneffüs etmelerini arzu ediyoruz. Bunun içinde UNESCO'ya girme mücadelesi veriyoruz. Uzun bir yol. Bir maraton koşusundayız. Bıkmayacağız,usanmayacağız sonuna kadar işimizi takip edeceğiz."dedi.

Konferans sonrası  İlber Ortaylı ve  Paris Büyükelçisi İsmail Hakkı Musa açıklamalarda bulundu.

Ortaylı, dünyadaki birçok eser ve şehirlerin UNESCO'nun tarihi miras listesine girmek için çok taleplerin olduğunu söyledi ve"Pazar kalabalık, istediğin büyük adamı tavsiye ediyorsun dünya mirasına, istediğin şehri takdim ediyorsun, o büyük adamlar anma listesine de alıyorlar fakat kimse ilgilenmiyor çünkü çok mal var pazarda." dedi.

Harputun tarihi miras listesine girebilmesi için çok uğraşmak gerektiğinin de özellikle altını çizedi Ortaylı, Albert Gabriel'in  Fransa'nın yetiştirdiği önemli bir kişinin olduğunu ve  Türkiye'nin Anadolu'sunu çok sevdiğini Gabriel'in Anadolu'nun birçok şehrini gezdiğini,kendisinin  Türkiye hakkındaki yaptığı çalışmaları içeren arşivin önemine vurgu yaptı. Ortaylı, Gabriel belirli bir dönemde  Türkiye'de olmuş olsaydı, ülkenin imar problemleri konusunda daha iyi tespitlerde bulunabilirdi" dedi. Büyükelçi Musa, konuyla ilgili önemli olan  Harput'un dünya mirası kategorisinde mütalaa edilenlerle yan yana durabilecek ehliyetin olması olduğunu belirterek "Harput'un Osmanlı'nın  Selçuklu'nun, Bizans'ın  Roma'nın Hitit'in ve daha nicelerin izlerini taşıyan ve bugünde bu izleri kararlı bir şeklide ayakta tutan bir beldemiz. Elbette bu yönleriyle bu listeye girmeye çoktan adaydır.Bölgenin tarihi miras listesine girmesini ümit ediyorum"dedi

Musa,  Harput'un dünya miras listesinin arasına girmek üzere yapılan başvurunun değerlendirileceğini "Daha da önemlisi olan  Harput'un  Türkiye'nin dışarıda ki imajına tanıtımına daha fazla içselleşmesine benimsenmesine katkı bulunmasıdır.  Türkiye'nin barındırdığı zenginlikler hakikaten rakipsizdir ve pek çok ülkeye de nasip olmamıştır. Ama biz maalesef bu kültürel zenginlikleri yeterince araştırdığımızı, ilgilendiğimizi ve tanıttığımızı söyleyemeyiz. Eksiklerimiz var"dedi veGabriel'in arşivini  Türkiye açısından önemli olduğuna dikkat çekti.

Elazığ Kültür ve Tanıtma Vakfı Başkanı  Mehmet Çağlar  Elazığ belediyesi ve vakfın ortak projesi olduğunu belirterek"Bize ait olan mirası Dünya mirası haline getirmek için buradayız.Başarabilirsek artık bu insanlığın ortak mirası olacak.Hedefimiz Bugün burada final yapacağız. Burada olmaktan son derece mutluyuz, keyifliyiz ve gururluyuz.Bu ince uzun yolda bu şeyi başaracağımıza inanıyorum.Başarırsak şehrimiz için çok önemli bir kazanım olacağına inanıyorum."dedi

Elazığ Kültür ve Tanıtma Vakfı yönetim kurul üyesi Vedat Kent  Ankara'da Büyükelçi Cengizer'i tanımaları ile Dünya miras listesi adaylığı için yola çıkış öyküsünü önce  Elazığ ve  Harput için ne yapabiliriz derken Dünya miras listesinden önce  Harput Türkülerinin senfoniye uyarlanmış şeklini  Paris'te veya başka bir yerde icra edelim olduğunu ancak Cengizer'in "Bununla birlikte  Harput'un UNESCO Dünya Miras Listesine alınması için çalışmalar başlatmamızı önerdi.Konuyu  Elazığ Belediye Başkanına açtığımızda bizden çok kendisi tabi dedi.STK olarak  Ankara'da faaliyet gösteren  Elazığ Tanıtma Vakfı olarak Belediye Başakanının desteği ile bu aşamaya getirdik."Geçen süre içinde sekreterya yı yürüten Çağlar "Elazığın Yalnız  Türkiye'ye ait olmadığını tüm dünya'ya ait olduğunu dünya miras listesine girmesi gereken bir hazine olduğu yönünde adımlarımızı hızlandırdık.'dedi.


310 kez okundu

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yapmak için tıklayın