• Anasayfa
  • Favorilere Ekle
  • https://www.facebook.com/medyaparis
  • https://twitter.com/medyaparis

Tasarı eylül ayı sonunda yürürlüğe girecek. Fransa’da hükümet protestolara aldırmadı.

Yasanın, 36 değişiklik öngören 5 kararname ile değiştirilmesi bekleniyor.

14-09-2017

Fransa’da hükümet, ülkede 180 yerde yapılan protesto eylemlerine ve grevlere rağmen, çalışma yasa tasarısı konusunda geri adım atmıyor. Başbakan Edouard Philippe, ‘protesto yapmanın temel bir hak’ olduğunu söyledi.

Bu tasarıya karşı olanların kamu düzeni içerisinde protesto gerçekleştirme hakları olduğunu dile getiren Philippe, “Ancak şunu söylemeliyim ki Fransa cumhurbaşkanlığı seçimi sırasında bu tasarı, Sayın Macron tarafından kamuoyuna duyurulmuştu” dedi. Tasarının, konunun paydaşlarıyla yapılan pek çok toplantıda tartışıldığını da vurgulayan Philippe, “Tasarıyı 22 Eylül’de Bakanlar Kuruluna sunacağız ve Cumhurbaşkanı bunu imzalayacak. Tasarı eylül ayı sonunda yürürlüğe girecek” diye konuştu.

Fransa’da hükümetin gerçekleştirmeyi amaçladığı yeni çalışma yasası reformuna ve bu tasarının hükümet kararnamesi yöntemiyle değiştirilmesinin planlanmasına karşı çıkanlar, ülkenin çeşitli kentlerinde önceki gün sokaklara dökülmüş, bazı çalışanlar da greve gitmişti.
Genel Emek Konfederasyonunun (CGT) çağrısıyla gerçekleşen gösterilerin bazılarında protestocular ile güvenlik güçleri arasında olaylar çıkmıştı.
CGT, ülke çapındaki eylem ve gösterilere yaklaşık 400 bin kişinin katıldığını açıklamıştı.

Diğer taraftan cumhurbaşkanlığı görevine geldiği günden beri ilk kez toplumsal bir eylemle karşılaşan Macron’un, Yunanistan ziyareti sırasında, çalışma yasası reformuna karşı çıkanları ‘tembel’ olarak nitelendirerek, “Fransa reformist bir ülke değildir. Reform yapmaz çünkü biz isyan ederiz, direniriz, kaçınırız. Böyleyiz biz” demişti.
CGT Genel Sekreteri Philippe Martinez ise Macron’un sözlerini ‘skandal’ olarak değerlendirmişti. Cumhurbaşkanlığı seçiminde Macron’la yarışan Sosyalist Partinin adayı Benoit Hamon da “Asıl tembeller, hayatları için çalışmak zorunda olmayan zengin bireylerdir” demişti.

Harris Interactive’in yaptığı araştırmaya göre, Fransızların yüzde 58’i çalışma yasasının değiştirilmesini istemiyor. Halkın yüzde 71’i yapılacak değişikliklerin sendikaların gücünü azaltacağı görüşünü paylaşırken, yarısından fazlası da işçilerin çalışma koşullarının kötüleşeceğini düşünüyor. Yasanın, 36 değişiklik öngören 5 kararname ile değiştirilmesi bekleniyor.

200 kez okundu

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yapmak için tıklayın