• Anasayfa
  • Favorilere Ekle
  • https://www.facebook.com/medyaparis
  • https://twitter.com/medyaparis

Fransa Dışişleri Bakanı Jean-Yves Le Drian, Çavuşoğlu Soruları Cevapladı

Çavuşoğlu- Le Drian Ortak Basın Toplantısı

15-09-2017
Fransa Dışişleri Bakanı Jean-Yves Le Drian,  Türkiye'nin  Irak Kürt Bölgesel Yönetimi'nin (IKBY) 25  Eylül'de yapmayı planladığı bağımsızlık referandumuna ilişkin, "Toprak bütünlüğü ve bu toprak bütünlüğü çerçevesinde çeşitli toplulukların birbirine ve anayasaya saygılı şekilde yaşaması son derece önemli." dedi.


Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu ve  Fransa Dışişleri Bakanı Le Drian, görüşmelerin ardından Cumhurbaşkanlığı Külliyesi'nde ortak basın toplantısı düzenledi.

Le Drian, iki ülke arasındaki diyaloğun birçok konuda temel teşkil ettiğini söyleyerek dördüncü kez geldiği  Türkiye'deki sıcak karşılama için teşekkür etti.

Fransa  Cumhurbaşkanı  Emmanuel Macron adına iki ülke iş birliğinin altını çizmek için gerçekleştirdiği ziyarette Le Drian,  Cumhurbaşkanı  Recep Tayyip Erdoğan tarafından kabul edildiğini, yarın sabah da Başbakan  Binali Yıldırım ile bir araya geleceğini söyledi.

Le Drian, "Samimi, taviz vermeyen, talepkar ve yapıcı bir diyaloğumuz var. Tabii ki bu diyalog çerçevesinde sadakat da son derece önemli." dedi.

Türkiye'deki 15 Temmuz darbe girişiminin üzerinden bir yıl geçtiğini hatırlatan Le Drian, "Bu badirenin Türk halkı için nasıl bir travma olduğunu biliyorum. Selefimin de yapmış olduğu gibi ben de burada  Türkiye'ye dayanışma duygularımızı dile getirmek istiyorum." dedi.

IKBY referandumu

Irak  Kürt Bölgesel Yönetimi'nin (IKBY) 25  Eylül'de yapmayı planladığı bağımsızlık referandumuna ilişkin bir soruya,  Fransa'nın,  Irak'ta DEAŞ'a karşı mücadele verdiğini ve sonrasında yeniden inşa sürecinde de yer almak istediğini belirterek, bu dönemde uzlaşmanın ön plana çıkması gerektiğini söyledi.

Kısa süre önce  Irak Başbakanı Haydar el-İbadi ile bu konuyu görüştüklerini dile getiren Le Drian, şöyle devam etti: 

"Temel bir prensip, esas var:  Irak'ın toprak bütünlüğüne saygı. Bu, Ortadoğu'daki barış süreci açısından her halükarda temel bir prensip. Tabii ki aynı şey  Suriyeiçin de geçerli. Toprak bütünlüğü ve bu toprak bütünlüğü çerçevesinde çeşitli toplulukların birbirine ve anayasaya saygılı şekilde yaşaması son derece önemli."

Irak'ın toprak bütünlüğüne ve anayasasına saygı duyulmasına çok büyük önem atfettiklerini vurgulayan Le Drian, Bakan Çavuşoğlu ile bu konuda aynı görüşleri paylaştıklarını, kendi görüşlerini IKBY Başkanı  Mesut Barzani'ye de ilettiğini söyledi.

Bakan Çavuşoğlu'nun bu konuda  Fransa ile de bazı ortak adımlar atılabileceği yönündeki önerisine çok sıcak baktıklarını ifade eden Le Drian, "Sanırım iki cumhurbaşkanı, Erdoğan ve Macron, salı günü yapacakları görüşmelerde, bu muhtemel iş birliği unsurunu da dikkate alabilir." diye konuştu.

Türkiye-  AB ilişkileri ve  Almanya'nın tutumu

Türkiye-AB ilişkilerini ve Alman siyasetçilerinin  Türkiye'ye dair açıklamalarını nasıl değerlendirdiğinin sorulması üzerine, Türkiye-  Almanya ilişkilerinin yatışmasını ümit ettiklerini belirten Le Drian, "Bazı gerilimler olabilir ama bu güçlüklerin üstesinden gelinmesini arzu ediyoruz.  Almanya'daki seçimler hakkında yorum yapmak istemiyorum.  Fransa olarak  Almanya ile çok önemli bir ortaklığımız var.  Türkiye ve  Almanya arasındaki bu gerilim bizim için de olumlu değil." ifadelerini kullandı.

Suriye konulu 6.  Astana toplantısı

Le Drian,  Kazakistan'ın başkenti  Astana'da düzenlenen  Suriye konulu 6. toplantının ilk gününe ve  Suriye'de çözüm arayışlarına ilişkin soruya karşılık, "Başarılı olursa çok memnun oluruz. Özellikle, ateşkes, gerilimi düşürme, sivillerin korunması ve askerlerin çekilmesi, silahların susturulması mümkünse tabii ki o zaman ben ancak teşvik ederim bu tür bir inisiyatifi." yanıtını verdi.

Astana sürecinde üç önemli aktörün,  Rusya,  İran ve  Türkiye'nin yer aldığını hatırlatan Le Drian, "Umarım bu süreç başarıyla sonuçlanır. Çünkü siyasi sürecin doğru bir şekilde işleyebilmesi için bu görüşmeler son derece önemli." dedi.

İkili ilişkiler

Türkiye ve  Fransa ilişkilerinin çok köklü ve iş birliği anlaşmalarıyla pekiştirilmiş olduğunu dile getiren Le Drian, "2017-2020 eylem planı üzerinde çalışıyoruz. Sanırım yıl sonundan önce bu yol haritasını kaleme almış olacağız. Bu yeni yol haritasıyla iş birliğimizi daha da destekleyeceğiz." diye konuştu.

Le Drian, enerji, ekonomi ve terörle mücadele alanlarındaki iş birliğine dikkati çekerek, "DEAŞ'a karşı mücadelede Türk mercileriyle iş birliğimiz mükemmel." ifadesini kullandı.

Terörün her iki ülkeyi de hedef aldığına dikkati çeken Le Drian, "Sayın Erdoğan ve Sayın Bakan ile bu konuyu ele aldık. Biz,  Türkiye'ye destek veriyoruz.  PKKkonusunda da terör konusunda da değerlendirmeler yaptık." ifadesini kullandı.

Suriye'deki gelişmelere de işaret eden Le Drian,  Türkiye'nin sınırlarında savaşla mücadele ettiğini, olağanüstü çabalar sarf ederek topraklarında 3 milyonu aşkın Suriyeli mülteciyi ağırladığını söyledi.

Le Drian, "İş birliğimiz göç konusunda da son derece önemli.  Türkiye ve  ABarasında Mart 2016'da akdedilen anlaşma da çok güzel sonuçlar doğurdu." diye konuştu.

Türkiye  AB ilişkilerini değerlendiren Le Drian, "İtiraf etmek gerekiyor ki bugün, halihazırda bu ilişki zor bir dönemden geçiyor." dedi. Le Drian,  Türkiye -  ABarasındaki zorlu konuların üstesinden gelebilmek için daha sakin ilişkilere ihtiyaç olduğunu dile getirdi.

Le Drian, insani yardım ve güvenlik konusunda Arakanlı Müslümanların (Rohingyalar) çok zor durumda olduğunu belirterek, yardım ulaştırılması konusunda  Türkiye'nin adımlarına dikkati çekti.

Görüşmelerde Fransız gazeteci Loup Bureau konusunu da ele aldıklarını ve Bureau'nun ailesiyle görüşebilmesi talebinde bulunduklarını belirten Le Drian, "Türk yargısına saygımız sonsuz. Fakat bu sorunun en kısa zamanda olumlu bir şekilde neticelendirilmesi son derece önemli." dedi.

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yapmak için tıklayın