• Anasayfa
  • Favorilere Ekle
  • https://www.facebook.com/medyaparis
  • https://twitter.com/medyaparis

Maliye bakanı Naci Ağbal Türkiye'nin milli gelirdeki oranı yüzde 30 Fransa da bu oran yüzde 48.

'İnsanların geliri artmadan vergilerin artması büyümeye engel. Jeopolitik konum vergileri etkiliyor.'

28-09-2017

Arttırılan Vergiler Milli Savunmaya Gidecek.

Maliye Bakanı  Naci Ağbal, 2018-2020 yıllarını kapsayan Orta Vadeli Programın dahilinde elde edilen gelirin önemli bir kısmının milli savunmaya gideceğini söylemesiyle ilgili Prof. Dr.  Emre Alkin, "Demek ki önümüzdeki dönemlerde sıcak çatışma ihtimali çok yüksek. Bu yüzden  Türkiye ordusunu hazır tutuyor" dedi.

Maliye Bakanı  Naci Ağbal'ın 2018-2020 dönemini kapsayan Orta Vadeli Program (OVP) kapsamında vergi düzenlemelerini açıklamasının ardından harekete geçildi. Gelişmeler kapsamında vergi düzenlemelerini içeren torba yasa, TBMM'ye sunuldu. Yeni torba yasa kapsamında gelir getirici çalışmalar kapsamında çeşitli değişikliklere gidilerek vergi oranlarında büyük artışlar yapılacak. Ağbal'ın OVP ile ilgili yapmış olduğu açıklamada yapılan değişikliklerle birlikte gelirin önemli bir kısmının milli savunma adına kullanılacağını söylemesine ilişkin olarak da Altınbaş Üniversitesi  Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Emre Alkın de, "Demek ki önümüzde bir sıcak çatışma ihtimali var. Bunun için orduya yatırım yapılıyor" diyerek artan vergi oranları ile ilgili değerlendirmelerde bulundu.

" Demek ki  Türkiye'nin önümüzdeki dönemde büyümenin, enflasyonun, özel tasarrufların ve hatta kalkınmanın önüne geçen bir önceliği var. O da bölgedeki beka sorunu gibi gözüküyor" diyerek sözlerine başlayan  Emre Alkin, "Sıcak çatışma tehlikesi çok yüksek. Kabine üyelerinden bir tanesi ve her zaman rasyonel konuşan bir insan olan Maliye Bakanı çıkıp da vergi dilimlerin önemli bir kısmı milli savunma harcamalarına gidecek diyorsa ben ciddiye alırım. Maliye Bakanımız, 'Ortada  Türkiye Cumhuriyeti sınırında kırmızı sınırların çiğnendiği ciddi gelişmeler var. Yani burada tansiyon yükseliyor.' demek istiyor. Her an ne olacağı belli değil. Bu yüzden ordu hazır tutulmak isteniliyor. Bunun da bir maliyeti var. Yani maliyedeki kıymetli üstatlar bir sıcak çatışma ihtimalinden haberdar olarak  Türkiye'nin savunma harcamaları için vergi toplama arayışına gitmişler" dedi.

"Jeopolitik konum vergileri etkiliyor"

Türkiye'nin ekonomik anlamda vermiş olduğu önceliklerin diğer rakip ülkelerden farklı olduğuna değinen Alkin aynı zamanda, " Türkiye Cumhuriyeti'ndeki toplam vergi gelirlerinin milli gelirdeki oranı yüzde 30'un biraz üzerinde. Bu oran  ABD'de yüzde 27,4. Yani vergi gelirinin Milli Gelire oranı  Amerika'ya göre yüksek. Bunun gelişmişlikle alakası yok. Mesela  Fransa da bu oran yüzde 48. Bazı ülkelerde yüzde 50 ya da üstü. Fakat burada asıl bakmamız gereken  Türkiye'nin eşdeğerindeki ülkelerdeki vergi oranları. Mesela  Meksika'daki vergi oranı yüzde 17,5. Onların ekonomi anlamındaki ajandaları farklı  Türkiye'nin ajandası farklı. Çünkü  Türkiye'nin vergi dilimlerinde milli savunma, uluslararası diplomasındaki çatlaklar ve bunlara karşı önlem almak gibi öncelikleri var. Bizim sanat, bilim, spor, sağlık ve teknolojide öne çıkmaktan çok dosta güven veren düşmana da gözdağı veren bir güç olma arzumuz var. Dolayısıyla  Türkiye'nin bulunduğu jeopolitik pozisyon önceliklerimizi değiştiriyor. Bu da vergi dilimlerini doğrudan etkilemiş oluyor" şeklinde konuştu.

"İnsanların geliri artmadan vergilerin artması büyümeye engel"

Bunlarla beraber vergi oranlarındaki artışın ilerideki dönemlerde büyüme oranlarını olumsuz olarak da etkiyeceğini söyleyen Alkin son olarak da, "Eğer siz geliri artmamış insanlardan daha fazla vergi keserseniz bir sonraki yılların büyüme oranını düşürürsünüz. Büyüme oranlarımızdaki dalgalanma her ne kadar global sorunlara bağlansa da aslında içsel sebeplerden dolayı da gerçekleşiyor. Ortaya çıkan son durum,  Türkiye'nin yüksek büyüme hızına ulaşma ve dolayısıyla tasarrufları artırma şeklinde ortaya koyduğu tez ile taban tabana zıt bir durum. Çünkü insanların gelir seviyesinde ciddi bir artış yokken vergi oranlarında ciddi bir artış yaparsanız insanlar tasarruf edemez. Zaten  Türkiyetasarruf edebilenlerin yaşadığı bir ülke değil. Hal böyleyken büyüme, kalkınma ve özel tasarruflar da artmaz Özel tasarrufların artmadığı bir yerde de istikrarlı büyümeden söz edemeyiz" diyerek sözlerini sonlandırdı.



Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yapmak için tıklayın