• Anasayfa
  • Favorilere Ekle
  • https://www.facebook.com/medyaparis
  • https://twitter.com/medyaparis

Fransa'da kişi başına 20 kilo yenilebilir gıda her yıl çöpe atılıyor.

Fransa'da yılda 12 ila 20 milyar avro civarında yenilebilir gıda çöpe atılıyor.

16-10-2017

Paris  Fransa'nın diğer bölgelerine oranla üç kat daha fazla yiyeceği çöpe bırakıyor.
      Fransa'da kişi başına 20 kilo yenilebilir gıda her yıl çöpe atılıyor.
Yapılan araştırmalarda Fransa'da yılda 12 ila 20 milyar avro civarında yenilebilir gıda çöpe atılıyor. Bu da yaklaşık yıllık 10 milyon ton gıdanın çöpe atılması anlamına geliyor.
    Paris Belediyesinin verilerine göre, Parisliler  Fransa'nın diğer bölgelerine oranla üç kat daha fazla yiyeceği çöpe bırakıyor.
Yılda yaklaşık 59 bin ton yiyeceğin çöpe atıldığı  Paris'te, Parislilerin yüzde 16'sı ise yoksulluk sınırının altında yaşıyor. Pariste'ki her bir kişi ise yılda yaklaşık 400 avro değerindeki 26 kilogram yenilenebilir gıdayı kullanmadan atıyor.
    Yine Fransa'da satılmayan ürünlerin çöpe atılmaması için derneklerin ve sivil toplum kuruluşlarının yoğun çabaları mevcut. Birleşmiş Milletler Gıda ve Tarım Örgütü (FAO) verilerine göre, gıda atık ve kayıplarının yıllık maliyeti 940 milyar dolara ulaşıyor. Dünya genelinde üretilen gıda maddelerinin yaklaşık üçte biri zayi oluyor veya çöpe gidiyor. Dünyada bir milyardan fazla insan yatağa aç giriyorken, neler yapılabileceğini sormamak imkansız. Gıda atıkları yalnızca açlığın yok edilmesi için kaçırılan bir fırsat değil. Aynı zamanda, toprak, su, enerji ve işçilik gibi diğer kaynakların da büyük ölçüde kaybedilmesi anlamına geliyor.
      Gıda denilince aklımıza yalnızca yemekler ve damağımızda kalan birçok farklı tatlar gelmemeli. 4 milyardan fazla insan yalnızca üç temel ürüne (pirinç, mısır ve buğday) dayalı yaşıyor. Bu üç ürün, günlük enerji alımımızın üçte ikisini oluşturuyor. 50 000’in üzerinde yenilebilir bitki türü olduğunu düşündüğümüzde, besin zincirine katkıda bulunan yalnızca birkaç yüz türden meydana gelen günlük menülerimiz oldukça sade görünebilir.
    Aslında, gıda piyasaya sürülen binlerce ‘ürün’den sadece biri. Üretimi için toprak ve su gibi kaynaklar gerekiyor. Piyasadaki diğer ürünlere benzer şekilde, tüketilmekte veya kullanılmakta veya zayi edilebiliyor. Özellikle de gelişmiş ülkelerde, gıda maddelerinin önemli bir bölümü çöpe gidiyor. Bu durum ayrıca gıda maddelerinin üretiminde kullanılan kaynakların da boşa harcanması anlamına geliyor.
    
Gıda sektörü ve gıda atıkları Avrupa Komisyonu’nun Eylül, 2011 tarihli ‘Kaynak verimli bir Avrupa için yol haritası’ belgesinde vurgulanan önemli konular arasındadır.
    Ürettiğimiz gıda maddelerinin bir kısmını zayi ettiğimiz geniş ölçekte kabul görmesine rağmen, bu konuda kesin bir tahminde bulunmak oldukça zor. Avrupa Komisyonu, yalnızca AB’de her yıl toplam 90 milyon ton veya kişi başına 180 kg gıda maddesinin atıldığını hesaplandı.





Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yapmak için tıklayın