• Anasayfa
  • Favorilere Ekle
  • https://www.facebook.com/medyaparis
  • https://twitter.com/medyaparis

Aylık 5 bin Euro'dan fazla geliriniz varsa Fransa'nın zenginisiniz!

Azalır mı dersiniz? AB nüfusunun yüzde 23.4’ü yoksul. INSEE son raporunda Fransa'da yoksulluğun arttığına dikkat çekmişti.

17-10-2017
medyaparis Haber Merkezi

    Ayda 5 bin avrodan fazla para kazanırsanız Fransa'nın zenginsiniz. 
INSEE Fransa ekonomik araştırmalar Enstitüsü Fransa'nın yeni bir yoksulluk haritasını çıkarmaya hazırlanıyor. 2014 yılında yapılan araştırmada Avrupa'da ortalama, bir kişi için geçim ve yaşam standardı 1008 € olarak belirtilmişti. 

Fransa'da çoğunluga göre para kazanmak zengin olmak kötü bir şey.
     Fransa'da aylık 5000 Euro kazananlar Fransız halkı tarafından zengin sayılıyor. Fransa'da halkın sadece %5'lik  bölümünün 4300 €'dan fazla, aylık geliri bulunuyor. Fransa'daki son araştırmada ise araştırmaya katılanların yüzde 78'i Fransa'da zengin olmanın kötü bir şey olarak algılandığını belirtmiş yüzde 72 çoğunluk ise para kazanmanın iyi bir şey olduğunu belirtmişti. 
   Siz Fransa'nın hangi bölgesinde yaşıyorsunuz zengin mi fakir mi?
    En son 2014 te yayınlanan INSEE raporlarına göre Fransa'da nüfusun yüzde 15'e yakını fakirlik sınırında yaşıyor. INSEE verilerine göre 2010 yılında aylık 964 lira gelirin altında yaşayan 8.6 milyon yoksul bulunuyordu 2009 yılına kıyaslandığında bu rakam 350 bin kişi daha arttı 1997'den beri ise yüzde 14,1 ile yoksulluk oranı en yüksek seviyesine ulaştı INSEE raporu aşırı yoksulluk durumlarının da arttığına dikkat çekmişti. Buna göre iki nokta 1 milyon kişi ayda 642 Euro'nun altında bir gelirle yaşıyor.
    Yine 2014 yılındaki araştırmada Yoksulluktan en fazla etkilenen gençler.Gençlerin yüzde 22,5'u yoksulluk sınırının altında yaşadığı ortaya çıkmış 75 yaş üzeri yaşlıların yüzde 12.4 ise yoksulluktan aşırı derece etkilendiği belirtilmişti. 
Açıklanan rakamlara göre yine her beş çocuktan biri yoksul. Raporda 2 milyon 665 bin çocuk gelirleri yoksulluk sınırı altında olan ailelerde. INSEE'nin yaptığı araştırmalarla Fransa'da yaşayan ancak Fransa dışında çalışan Fransızların sayısı 1999 yılından bu yana %40.2 arttı bu rakam yaklaşık 360 bin kişiye tekabül ediyor. 
    İsviçre Belçika Almanya gibi ülkelerde pek çok Fransız vatandaşı günübirlik çalışmak için gidip geliyor. Sadece İsviçre'nin Cenevre kentinde 90 bin civarında Fransız vatandaşı çalışmak için bulunuyor. 

AB nüfusunun yüzde 23.4’ü yoksul

    Avrupa İstatistik Ofisi’nin (Eurostat) verilerine göre, AB’de geçen yıl nüfusun 23.4’üne karşılık gelen 117.5 milyon kişi, yoksulluk ya da sosyal dışlanma riskiyle karşı karşıya kaldı.

    Bu durum, söz konusu kişilerin yoksulluk seviyesinin altında gelir, maddi açıdan ciddi olarak yoksunluk ve çok düşük iş yoğunluğuna sahip ailelerde yaşamak gibi 3 kriterden en az birini taşıdığı anlamına geliyor.

    Bulgaristan, Romanya ve Yunanistan’da nüfusun 3’te birinden fazlası geçen yıl yoksulluk veya sosyal dışlanma riski altında kaldı. Söz konusu oran, Bulgaristan’da yüzde 40, Romanya’da yüzde 38.8 ve Yunanistan’da yüzde 35.6 seviyesinde ölçüldü. Yoksulluk veya sosyal dışlanma riski en düşük ülke ise yüzde 13.3’lük pay ile Çekya olurken, Çekya’yı yüzde 16.6 ile Finlandiya, yüzde 16.7 ile Danimarka ve yüzde 16.8 ile Hollanda izledi.
    Yoksulluk ve sosyal dışlanma riski altında yaşayanların oranı Almanya’da yüzde 19.7, Fransa’da yüzde 18.2, İtalya’da yüzde 28.7, İspanya’da yüzde 27.9, Birleşik Krallık’ta yüzde 22.2 ve Belçika’da yüzde 20.7 düzeyinde gerçekleşti.
    Yoksulluk veya sosyal dışlanma riskini oluşturan 3 unsur ayrı ayrı ele alındığında, AB nüfusunun yüzde 17.2’si yoksulluk seviyesinin altında gelir seviyesine sahip bulunuyor. Maddi açıdan yoksunluk kriterine göre, nüfusun yüzde 7.5’i faturalarını ödeme, evlerini ısıtma veya bir haftalığına tatile çıkma gibi temel ihtiyaçlarını dahi karşılayamıyor.
    Küresel krizin patlak verdiği 2008’den sonra yükselişe geçen yoksulluk ya da sosyal dışlanma riski oranı son dönemde düşüş trendine girdi. 2009-2012 döneminde art arda 3 kez yaşanan artışın ardından yüzde 25’e ulaşan yoksulluk veya sosyal dışlanma riski taşıyan kişilerin oranı, AB’de geçen yıl 23.4’e kadar düşerek 2009’daki seviyenin 0.1 puan üzerinde gerçekleşti.

   Fransa'nın en son yoksulluk haritası.



Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yapmak için tıklayın