• Anasayfa
  • Favorilere Ekle
  • https://www.facebook.com/medyaparis
  • https://twitter.com/medyaparis

Paris Başkonsolosluğu gelen sorular üzerine açıklama yapmak zorunda kaldı.

Çipli kimlik kartları dağıtımına henüz başlamamıştır.

30-10-2017
Medyaparis Haber Merkezi

    Paris başkonsolosluğu yeni kimlik kartları hakkında kendilerine gelen yoğun sorular üzerine açıklama yapmak zorunda kaldı. Başkonsolosluktan yapılan açıklamada kimlik kartlarının henüz dağıtımına başlanmadığı çipli kimlik kartlarına dağıtımına başlanması halinde görev bölgesindeki dernekler ve vatandaşlar vasıtasıyla derhal gerekli duyuruların yapılacağı belirtildi.

 Paris büyükelçiliği'nde yapılan açıklama şöyle:


"YENİ (ÇİPLİ) KİMLİK KARTLARI HAKKINDA DUYURU

Başkonsolosluğumuza yapılan bazı başvurulardan mevcut nüfus cüzdanlarının geçerlilik ve yurt dışında değiştirilme sürelerine ilişkin tereddütlerin oluştuğu anlaşılmaktadır.

Yeni (çipli) Türkiye Cumhuriyeti Kimlik Kartlarının dağıtımına yurt dışında henüz başlanmamıştır.

Yurt dışında yeni kimlik kartı başvuruları alınmaya başlandığında görev bölgemizdeki derneklerimize ve vatandaşlarımıza derhal duyurulacaktır.

Süreç tamamlanıncaya kadar mevcut nüfus cüzdanları vatandaşlarımızın iş ve işlemlerinin yürütülmesinde geçerliliğini korumaktadır.

Saygıyla duyurulur."

Peki yeni çipli kimlik kartları ne gibi kolaylıklar getiriyor;

Türkiye’de yaşayan vatandaşlar yeni kimlik kartı çıkarmak için randevu almak zorunda. Ancak yurt dışında yaşayan Türkler için böyle bir zorunluluk yok. Bizzat yurtdışı temsilciliklerine giderek müracaatlarını yapmaları yeterli. Amerika’daki Türkler de yine başkonsolosluk veya büyükelçiliğe doğrudan ya da zaman kaybına sebep vermemek için randevu alarak gidebiliyor.

Başvuru için gerekenler 

Kimlik kartı başvurusu için son 6 ay içinde çekilmiş 1 biyometrik fotoğraf ve kimlik beyanı için nüfus cüzdanı, uluslararası aile cüzdanı, pasaport, sürücü belgesi, memur cüzdanı, avukat kimlik kartı veya basın kartı gibi kimlik belgesi yerine geçen fotoğraflı bir belgenin olması yeterli olacak.

Başvuru esnasında kimlik bilgileri kontrol edilecek, gereken alanlarda güncellemeler gerçekleştirilecek, fotoğraf taranacak, biyometrik verileri alınacak (her iki el için parmak izi, parmak damar izi, el ayası damar izi).

Başvuru sonucunda kişiye başvuru bilgesinin bir nüshası verilecek.

Başvuru sonunda kişilere PIN zarfında bulunan 6 haneli şifre verilecek. Bu şifre, banka kartlarında olduğu gibi bazı işlemlerde kimlik doğrulama amacıyla kullanılacak. PIN kodu, kimlik kartı teslim edilinceye kadar aktive olmayacak. PIN kodu konsolosluklarda bulunan kioskları kullanarak değiştirebilecek.

15 yaşını tamamlamayan çocuklar için veli veya vasileri başvuruda bulunabilecek. Talep edilmediği sürece 15 yaşını tamamlamamış çocukların kimlik kartlarında fotoğrafa yer verilmeyecek.

Yeni kimlik kartının geçerlilik süresi ise 10 yıl. Geçerlilik süresi dolmadan yeni kimlik kartı düzenlenmesi ancak kart veya yonga üzerinde yer alan bilgilerden herhangi birinin değişmesi, kart üzerinde tahrifat, kırılma, elektronik bilgi okumayı engelleyen bir durum olması, kimlik kartı ile elektronik olarak kimlik doğrulama yapılamaması, kimlik kartının kaybedilmesi veya periyodik güvenlik değerlendirmeleri sonucunda kimlik kartının kullanılmasına engel teşkil edecek bir zaafiyetin tespit edilmesi gibi haklı bir nedenle mümkün olabiliyor.

Çipli kimlik kartları vizesiz dolaşım olan ülkelerde pasaport yerine geçerek kolay dolaşım imkanı sağlıyor.

Kullanım alanları

Kimlik kartı ile vatandaşlar, kamu hizmetlerine güvenli bir şekilde elektronik ortamda kolay erişim sağlayacak. Böylelikle vatandaşlar, gerek kamu gerekse özel teşebbüs hizmetlerinden daha hızlı bir şekilde yararlanacak.

Kart sahibi, kartta yer alan nitelikli elektronik sertifikası ile kanuni geçerliliği olan elektronik imza işlemlerini gerçekleştirebilecek. Vatandaş, sahip olduğu kartın üzerindeki elektronik imza uygulaması sayesinde elektronik ortamda gerçekleştirilen işlemlerde, hukuksal bağlayıcılığı olan ıslak imza kullanımında olduğu gibi elektronik imzasını da atabilecek.

Ancak vatandaşların, kimlik kartı üzerindeki temaslı yongada bulunan elektronik imza özelliğini kullanmak istediği takdirde e-imza konusunda faaliyet gösteren Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu tarafından yetkilendirilmiş bir Elektronik Sertifika Hizmet Sağlayıcısı’ndan (ESHS) elektronik imza sertifikasını kart üzerine yükletmesi gerekecek.

Ön ve arka yüzünde yer alan bölgeler ile bölgeler içerisindeki bilgileri Uluslararası Sivil Havacılık Örgütü (ICAO) standardına uygun olan kart, arka yüzündeki “MRZ” alanı ve temassız yonga içeriğindeki bilgiler sayesinde seyahat belgesi olarak kullanılabilecek. Bu özellik sayesinde vize muafiyeti olan ülkelere yapılacak seyahatlerde kart geçerli bir seyahat belgesi olarak kullanılabilecek.

Güvenli kimlik doğrulaması yapılabilecek olan kimlik kartları ile sahtecilikten kaynaklanan vatandaş mağduriyetlerinin büyük oranda azaltılması planlanıyor.

E-devlet kapsamında sunulan hizmetlere internetin bulunduğu her yerden kimlikkartı ile erişim sağlanabilecekken, kamu kurumlarının vatandaşa yönelik sunacakları hizmetlerde bürokrasi azaltılacak.

Yetersiz kişi doğrulamasından kaynaklanan usulsüzlük, yolsuzluk ve mali kayıplar asgariye inecek.

Kartlar 15 gün içinde gönderiliyor

Yeni kimlikler için konsolosluğa müracaat ettikten sonra yaklaşık 15 ya da 20 gün içinde aynı konsolosluğa kimlik kartları gönderiliyor. Türkiye’de yaşayanlar Türk vatandaşlarının yeni kimlik kartları adreslerine gönderilirken, yurtdışında yaşayan Türk vatandaşlarının kimlik kartları konsoloksluklara teslim ediliyor.


Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yapmak için tıklayın