• Anasayfa
  • Favorilere Ekle
  • https://www.facebook.com/medyaparis
  • https://twitter.com/medyaparis
Açıldıgı günden bugüne adeta gönüllü Kültür elçiliği görevi sürdüren Mevlana kitabevi yeni bir etkinlik başlatıyor.

 

 

 

 

 

 

    Açıldıgı günden bugüne adeta gönüllü Kültür elçiliği görevi sürdüren Mevlana kitabevi yeni bir etkinlik başlatıyor.

    Güzel sanatlara ilgi duyan gençlerin yogun talebi üzerine geçtigimiz aylarda ney ve ebru kursları başlatan Mevlana Kitabevi bu kez de Keman kursları başlatma kararı aldı. Profosyonel müzisyenler eşliginde yapılacak kurslar için önkayıtların başlatıldıgı yine mevlana dostlarından gelen talep üzerine diger kurs ve etkinliklerin olabilirligi gözden geçirilerek başlatılabilecegi belirtildi.

     

Önümüzdeki haftalarda başlayan kurslara ben güzel sanatlara ilgi duyuyorum bende keman ile ince nagmelerle gönül telimi titretmek istiyorum diyen kursiyerlere duyurulur.

    Bilindigi üzere ney kursuna devam eden neyzenler ilk konserini geçtigimiz aylarda gerçekleştirmişti.

 

Keman Tarihçesi

Keman gibi yaylı enstrümanların kökeni, Orta Asya göçebe atlı kültürlerinden gelmektedir; Kazak Kopuzu buna örnek olarak gösterilebilir. Tüm bu enstrümanların telleri günümüzde de olduğu gibi hala daha at kılından yapılmaktadır. Bu müzik aletleri, Orta Asya'dan ipek yolu aracılığıyla, Çin'e, Hindistan'a ve Orta Doğu'ya yayılmıştır. Orta Doğu'da Bizans, lir adı altında ilkel bir keman çeşidi geliştirmiştir. Günümüz anlamdaki keman ilk olarak 14.yüzyılda Kuzey İtalya 'da ortaya çıktı. bu dönemden sonra keman Avrupa'da yayıldı. İlk keman yapımcılarının Rebec, Rönesans de Fer tarafından Ortaçağ'da İtalya'da Lira da Braci, Fransa'da Viel adlarıyla kullanılan yaylı çalgılar Keman'ın atası sayılır. Lavignac, Keman'ın Türklerin Kemençe'i guz (Oğuz Kemençesinden)alındığını yazar. Bazı kaynaklarda ise Arapların Rebab'ından geliştirildiği öne sürülmüştür. 16.ve 17. yüzyıldaki Keman yapım ustaları Nicolo Amati, Paolo Maggini, Giuseppe Guarneru, Antonio Stradivarius Keman'a son şeklini vermişlerdir. Keman asıl biçimi korumakla birlikte 19. yüzyılda , bazı değişikliklere uğradı. Çağdaş kemanda gövde ve sap daha uzun, köprü daha yüksektir.

 

www.camiye.com

  
1122 kez okundu

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yapmak için tıklayın