• Anasayfa
  • Favorilere Ekle
  • https://www.facebook.com/medyaparis
  • https://twitter.com/medyaparis
Koltukta gelenler bagajda gitmek istiyor. Gurbetci memlekette defnedilmeyi tercih ediyor.
Avrupa'da yaşayan göçmenlerin birçoğu memleketinde toprağa verilmeyi tercih ediyor. Bu tercihlerinde sadece ülkelerine duydukları hasret rol oynamıyor.
Almanya'da öldükten sonra memleketlerinde gömülmek isteyen göçmenlerin sayısının ne kadar olduğu konusunda kesin bilgi yok. Dış ülkelere gönderilen cenaze belgeleri belediyeler tarafından tanzim edildiğinden, Almanya'da bu bilgiler federal ya da eyaletler düzeyinde merkezi bir sicilde toplanmıyor. "Bestattungen.de" adlı Almanya'nın internetteki en büyük cenaze işleri portalından Fabian Schaaf-Mechta, her yıl Almanya'dan 30 ila 40 bin cenazenin yurt dışına gönderildiğini belirtiyor: "Gerçi birçok göçmen 20 ya da 40 yıl kadar Almanya'da yaşadı ama genellikle yanlarında tüm aile fertleri yoktu. Onun için de yabancılar memleketlerinde defnedilmeyi tercih ediyor  ."

Düsseldorf kentindeki İslami Cenaze Hizmetleri şirketinden Hişam el Founti, Almanya'daki yabancıların öldükten sonra ata toprağına dönmeyi arzu ettiklerini söylüyor ve ekliyor: "Bu eğilim, onların memleketleri ile olan bağlarının ne kadar güçlü olduğunu gösteriyor. Atalarının yaşadığı yerde defnedilmeyi istiyorlar  ."

Almanya'da tabutsuz definde bürokratik zorluklar

Konu Müslümanlar olunca da göçmenlerin memleketlerinde defnedilmek istemelerinin başka bir sebebi daha ortaya çıkıyor. İslami Cenaze Hizmetleri şirketinden El Founti, "İslamda mezarın Mekke yönüne çevrili olması gerekiyor, Almanya'da bunu yapmak her zaman mümkün değil" diyor ve Almanya'da İslam geleneklerine göre cesedin tabutsuz, sadece kefene sarılı olarak defnedilmesinin de çok zor olduğuna dikkat çekiyor. El Founti, bunu yapmak için son derece meşakkatli bürokratik işlemler gerektiğini, ayrıca Almanya'daki bazı mezarlıklarda tabutla gömülme yükümlülüğü olduğunu da vurguluyor.

Ancak Kuzey Ren Vestfalya Eyaleti'nin sağlık, bakım ve yaşlılarla ilgili bakanlığının DW'ye yaptığı açıklamaya göre Almanya'daki Defin Yasası tabutla gömülme zorunluluğunu öngörmüyor. Almanya'daki mezarlıklarda artık Müslüman geleneklerine göre, yani tabutsuz gömülmek de mümkün. Fakat her mezarlığın Müslümanlara bu olanağı tanımadığına da işaret ediliyor.

Mezarların belirli bir süresi var

Sadece Kuzey Ren Vestfalya Eyaleti'nde 6 bin ila 8 bin mezarlık bulunduğu ve hepsinin farklı statüleri olduğu belirtiliyor. İslami Cenaze Hizmetleri şirketinden Hişam el Founti, defin işlemlerinin de sonuçta paraya dayandığını söylüyor ve Almanya'da mezarların sınırlı bir süresi olduğunu ve bir anlamda mezar kirasının bin ila 5 bin Euro arasında değiştiğini anımsatıyor. Yaklaşık 20 yıl sonra vefat eden kişinin yakınları mezar için yeniden müracaatta bulunuyor ve ödeme yapıyorlar. El Founti bu kapsamda bir noktaya daha değiniyor: "İnanılır gibi değil ama vefat eden kişiyi memleketine uçakla nakledip orada defnetmek çoğu zaman daha ucuza mal oluyor  ."

Almanya'da kısa adı DİTİB olan Diyanet İşleri Türk İslam Birliği ise Almanya'da yaşayan Türk vatandaşlarına cenaze işlerinde yardımcı olmak üzere bir Cenaze Nakli Yardımlaşma Fonu kurdu. İsteyen bir defaya mahsus olmak üzere bir ücret ve yıllık aidat ödemek suretiyle bu fona üye olabiliyor. Böylece Almanya'da ölen kişinin Almanya'daki tüm bürokratik işlemlerini, Türkiye'ye sevk ve Türkiye'de defin işlemlerini bu fon üstlenmiş oluyor. Fona ilgi Almanya'da yaşayan Türkler arasında gün geçtikçe artıyor.

dw
  
907 kez okundu

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yapmak için tıklayın